UPDATE: Lia Olguţa Vasilescu este propusă la Ministerul Dezvoltării iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor/Preşedintele Klaus Iohannis amână numirea noilor miniştri

0
588

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că nu va lua o decizie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului şi data de 1 Decembrie.

Miercuri, la finalul şedinţei CEx al PSD de miercuri s-au anunțat propunerile – de așteptat după declarațiile făcute de Liviu Dragnea și anume, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici, la Ministerul Transporturilor.

Dar șeful statului nu vrea să ia o hotărâre. „Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniştri, iar această chestiune care mi-a fost propusă azi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile Centenarului şi zilei de 1 decembrie.

Până atunci nu se va întâmpla nimic. După 1 decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul. Până atunci nu vom schimba miniştri”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de un posibilă sesizare la Curtea Constituţională pe un conflict declanşat de refuzul de a semna decretele de eliberare din funcţie, Iohannis a ținut să precizeze: „Asta cu suspendarea între timp devine aşa un loc comun. Nu mi-a fost şi nu îmi e teamă de aşa ceva şi nici de CCR. Absolut toate acţiunile mele se încadrează în cadrul constituţional. Că nu le convine asta e altceva, dar nicio acţiune de-a mea nu se încadrează în afara Constituţiei”.

Dragnea se aștepta la o reacție a șefului statului

Cât privește organizarea PSD, Lia Olguța Vasilescu beneficiază de toată susținerea lui Liviu Dragnea. Chiar în urmă cu decizia finală, Dragnea declara că „o susțin pentru orice funcție“, referindu-se Lia Olguța. Acestea sunt cele două nominalizări pe care le vom face imediat în perioada următoare către preşedintele României”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Întrebată cum îşi explică faptul că Olguţa Vasilescu are competenţe pentru trei ministere, al Muncii, al Transporturilor şi acum al Dezvoltării, premierul Viorica Dăncilă a răspuns: „Am observat faptul că nu contează ce cred eu şi ce competenţe cred eu că are o anumită persoană pentru a fi ministru. Da, consider că Olguţa Vasilescu e calificată să ocupe mai multe portofolii, bineînţeles nu în acelaşi timp”.

Aceasta a adăugat că a trimis deja la Cotroceni deciziile de revocare ale ministrului Transporturilor Lucian Şova şi a ministrului Dezvoltării Paul Stănescu.

„Am trimis deja deciziile de revocare pentru cei doi miniştri. Bineînţeles că acum trimit numirea. Nu mai trimit o dată ceea ce am trimis. Eu sper ca ceea ce a decis premierul României să fie luat în calcul. În cazul în care refuză o să acţionăm constituţional. Eu sper ca domnul preşedinte să facă aceste numiri. Să nu uităm că am intrat în linie dreaptă pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE. Astăzi am avut o primă întâlnire cu Consiliului Preşedintilor. Eu cred că în acest moment nu ne putem juca cu deciziile pe care le luăm. Eu sper să luăm în calcu toţi aceste lucruri şi preşedintele să facă aceste nominalizări, având în vedere faptul că toţi de la Guvern de la cu Colegiul Comisarilor”, a spus Dăncilă.

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, întrebat despre un posibil al doilea refuz al lui Klaus Iohannis de numire a Olguţei Vasilescu la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi, că în cazul în care acesta „va călca cu picioarele pe Constituţie, o să ne întâlnim şi o să vedem ce o să facem”.

Întrebat dacă are rezerve că va accepta noile propuneri ale PSD pentru cele două ministere, Liviu Dragnea a răspuns: „Ne-am obişnuit cu domnul Iohannis să fie în stare să facă orice, dincolo de Constituţie şi lege, dar ar fi o încălcare flagrantă a legii şi a deciziei CCR. În cazul în care va calcă cu picioarele pe Constituţie, o să ne întâlnim şi o să vedem ce o să facem. Să ajungem în situaţia respectiv, nedorită de noi, şi vedem”.

Stănescu: „Îmi voi face propria analiză și voi decide în consecință“

Situația s-a complicat însă, neașteptat pentru PSD. Preşedintele Klaus Iohannis nu l-a menţionat marţi pe Paul Stănescu printre cei pe numele cărora a semnat revocarea din funcţie, deşi PSD a cerut schimbarea sa din executiv.

Mandatul la Devoltare al lui Paul Stănescu, în vigoare. Iohannis nu a semnat decretul de revocare din funcţie. „Dacă, la şedinţa CExN de luni, 19 noiembrie, doamna prim-ministru sau preşedintele PSD mi-ar fi reproşat ceva legat de activitatea la minister şi mi-ar fi cerut demisia, o făceam pentru că sunt un om de onoare şi nu mă agăţ de niciun scaun! Mai mult, înaintea şedinţei, m-am întâlnit cu preşedintele Dragnea, care mi-a spus că nu-mi poate pune la îndoială competenţa ca ministru şi nicio clipă nu mi-a cerut să fac un pas în spate! Ulterior, am fost umilit inutil şi fără niciun argument, ceea ce mă face să nu intru în acest joc politicianist! Îmi voi face propria analiză şi voi decide în consecinţă!”, a spus Paul Stănescu.

Întrebată de ce nu demisionează cei doi miniștri pe care Iohannis nu i-a revocat și anume, Paul Stănescu, Viorica Dăncilă a spus: „Nu pot răspunde eu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.