Miercuri după-amiază, într-o şe­dinţă a Comitetului Judeţean Exe­cutiv, liberalii arădeni şi-au desem­- nat „capul de listă” al candidaţilor care vor intra la vară în competiţia pentru Consiliul Judeţean. Teoretic, „numărul unu” de pe listă ar trebui să fie ales preşedinte al Consiliului Judeţean în cazul în care partidul câştigă majoritatea mandatelor în acest organism.
În cursa pentru locul I pe listă s-au angajat trei competitori: pastorul Samuel Adrian Caba, fostul deputat Iustin Cionca şi actualul preşedinte interimar al CJ Adrian Ţolea. Şedinţa a durat până seara, aşa încât rezultatul nu a putut apărea în ziarul nostru de ieri.
PNL a organizat ieri o conferin­ţă de presă în care s-au prezentat rezultatele votării şi câştigătorul cursei interne din partid pentru şefia listei, implicit pentru şefia Consiliului Judeţean Arad în viitoa­rea legislatură; acesta a fost anun­ţat de Gheorghe Falcă, copreşedinte al PNL Arad (alături de Ioan Cris­tina), şi numele său este Iustin Cionca. „Comitetul Judeţean Exe­cutiv al PNL Arad a decis prin vot că primul loc pe lista de candidaţi ai partidului la alegerile viitoare pentru Consiliul Jude­ţean va fi ocupat de Iustin Cionca, 17 voturi fiindu-i favo­rabile. Pentru Adrian Ţolea au votat 15 delegaţi. Acesta este primul pas în stabilirea candidatului care va fi pe primul loc al listei de candidaţi, pasul următor fiind validarea alegerii sale în şedinţa viitoare a Colegiul Director Judeţean. Alegerea s-a făcut între Iustin Cionca şi Adrian Ţolea, întrucât Samuel Caba şi-a anunţat retragerea la începutul şedinţei. Din punctul meu de vedere, s-a ales între doi oameni cu experienţă notabilă în domeniul administraţiei publice, doi liberali valoroşi, iar diferenţa de doar două voturi confirmă valoarea fiecăruia în parte”, a declarat Gheorghe Falcă.
La nivel declarativ, victoria lui Iustin Cionca este văzută ca un rezultat normal al unei competiţii cu mai mult de un concurent, peste PNL Arad plutind parcă un nor al concordiei care face ca toate să pară limpezi, dacă nu cumva chiar roz-bombon. „Alegerea lui Iustin Cionca pe primul loc al listei electorale a PNL Arad la alege­rile locale pentru Consiliul Jude­ţean nu este şi nu trebuie să fie un motiv de bucurie sau de tristeţe; este un rezultat al unei competiţii corecte. Când te înscrii într-o competiţie vrei să câştigi, dar nu pot fi doi câştigători, deci iei în calcul şi varianta înfrângerii. Este important că rezultatul a fost acceptat şi că am rămas o echipă. Pentru PNL are mai puţină importanţă dacă primul loc este al unuia sau al altuia. Important este ca PNL să câştige alegerile şi să aibă pre­şedinte la Consiliul Judeţean, condiţie indispensabilă pentru a ne putea pune în aplicare pro­iectele de dezvoltare a judeţului”, a declarat senatorul Traian Igaş.
O atitudine asemănătoare, de­loc exaltată, a manifestat şi Iustin Cionca. „Nu vreau să vorbesc despre victorie sau înfrângere, fiindcă nu acesta a fost scopul şedinţei. Era foarte important ca PNL să dovedească (!) că este o echipă unită, şi s-a do­vedit aceasta. Toţi au înţeles că rezultatul, oricare ar fi fost, nu era în favoarea unuia şi în defavoarea altuia, ci în beneficiul întregului PNL Arad. Pot spune că la aces­te alegeri PNL Arad şi-a dovedit soliditatea, iar liberalii şi-au probat maturita­tea politică. Trebuie să mergem mai departe ca o echipă omo­genă, astfel încât la alegeri   să câştigăm majoritatea mandatelor şi să putem avea un preşedinte liberal al Consiliului Judeţean”, a spus Iustin Cionca.
Deşi am încercat, n-am putut lua legătura cu Adrian Ţolea, nici cu Ioan Cristina, pentru a afla şi punc­tele lor de vedere. În aceste con­diţii, singurul membru al vechiului PNL cu care am putut discuta a fost Călin Abrudan, primarul Ineului. „Ca în orice alt fel de competiţie, luăm rezultatul ca atare şi mergem mai departe. Rămâ­nem o echipă şi ne asumăm misiunea de a câştiga alegerile şi de a avea un liberal preşedinte al Consiliului Judeţean”, a spus Călin Abrudan.
Deşi toate par cum nu se poate mai frumoase, sunt indicii că nu-i chiar aşa. Întrebat fiind dacă este adevărat că în amintita şedinţă a ameninţat că nu va mai candida la viitoarele alegeri, Gheorghe Falcă nici n-a confirmat în vreun fel, dar nici n-a negat cu vehemenţă, lăsând să se înţeleagă că au existat totuşi tensiuni destul de serioase. „Au fost discursuri la şe­dinţă şi, ca la orice şedinţă, 80% au fost echilibrate şi 20% au fost mai radicale. În orice şedin­ţă există procentul acesta de discursuri radicale. Cât despre ceea ce a apărut în anumite publicații online, vă pot spune că întotdeauna voi mer­ge la drum cu un partener. Eu și domnul Ioan Cristina l-am propus în toamna anului 2015, la Bucu­rești, pe domnul Iustin Cionca, eu și domnul Cristina! Despre acest lucru i-am adus aminte domnului Cristina ieri, iar într-un moment din finalul ședinței și-a adus aminte și acesta că împreună cu dânsul, la București, am scris numele domnului Cionca. Asta înseam­nă că unul dintre noi respectăm strategia pe care am convenit-o și propus-o în urmă cu multe luni pentru Consiliul Județean. În final, important este că domnul Cionca a câștigat și că majoritatea oa­menilor din CJEx l-au susținut”, a spus Gheorghe Falcă.
Totuşi, ceva anume l-a deranjat pe copreşedinte, întrucât a anunţat că va renunţa la orice menajamente faţă de colegii liberali. „Discreţia mea nu a fost respectată – pentru că despre asta este vorba, nu despre faptul că nu aş avea curajul să vorbesc liber. De-acum nu voi mai menaja vreun coleg”, a declarat Gheorghe Falcă.

  • CATONE spune:

    Aradul s-a saturat de pedelei revopsiti in penelei ! Mai lasati-i si pre altii sa candideze,nu toti basistii hoti si incompetenti…..Indemn cetatenii Aradului ,ca si ai judetului, ca atunci cand vad o lista electorala unde sunt tot aia „vechii” (sau fosti parlamentari), sa O RESPINGA si sa se uite la LISTELE CU OAMENI NOI !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției