Suntem deja în mijlocul lunii aprilie şi problema Monumentului Marii Uniri este una care nu pare a mai avea rezolvare.
Consilierii PSD – ALDE vor convoca o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Arad, pe tema Monumentului Marii Uniri care ar trebui amplasat la Arad. CLM trebuie să rezolve până luni problema amplasamentului acestui monument, în caz contrar Mi­nisterul Culturii urmând să aleagă o altă locație, într-un alt oraș.
„Ministrul Culturii, George Ivașcu, a solicitat Primăriei Arad, la începutul lunii aprilie, ca până pe data de 16 aprilie 2018 Primăria Arad să transmită ministerului informații concrete cu privire la lucrările de amenajare a zonei în care va fi amplasat monumentul, precum și planurile detaliate ale lucrărilor, care urmează să fie prezentate sculptorului.
Din păcate, suntem în 12 aprilie 2018, iar din partea primarului Gheorghe Falcă am auzit doar declarații politice, doar scuze pentru faptul că nu au demarat lucrările, am văzut doar încercări de a scăpa de răspundere, minciuni cu privire la cine trebuie să realizeze acele lucrări, care au fost aprobate de Consiliul Local Muni­cipal Arad, astfel că sunt în sarcina Primăriei Arad.
Consilierii PSD – ALDE au decis să convoace pentru data de luni, 16 aprilie 2018, o ședin­ță extraordinară, unicul punct de pe ordinea de zi fiind un proiect de hotărâre, privind stabilirea amplasamentului Monumentului Marii Uniri, în zona Consiliului Județean Arad, așa cum însuși Gheorghe Falcă a anunțat că s-a căzut de acord, și totodată mandatarea primarului municipiului Arad să facă demersurile necesare pentru urgentarea amplasării acestui monument atât de impor­- tant pentru Arad și arădeni. Sperăm ca în ceasul al 12-lea, Gheorghe Falcă să lase deo­parte orgoliile politice, să arate respectul cuvenit acestui oraș și să facă toate demersurile pentru ca Aradul să nu piardă monumentul Marii Uniri, în anul Centenarului“, declară de­putatul PSD Arad Adrian Todor.
De cealaltă parte, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă spune că a avut o întrevedere cu ministrul Culturii, George Ivaşcu, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, arhitectul Gheorghe Pătraşcu şi reprezentanţi ai Departamentului Juridic din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Edilul a cerut această audienţă ca urmare a solicitării venite din partea ministrului ca pâna în data de 16 aprilie Primăria Arad să transmită ministerului informații concrete cu privire la lucrările de amenajare a zonei în care va fi amplasat monumentul, precum și planurile detaliate ale lucrărilor, care urmează să fie prezentate sculptorului.
„În cadrul întrevederii pe care am avut-o la Ministerul Culturii, domnul secretar Pugna a recunoscut că şi-a depăşit atribuţiile şi a confirmat că nu există nicio relaţie contractuală între Minister şi Primăria Municipiului Arad pe acest subiect. Mai mult decât atât nu există niciun act prin care Ministerul să poată pune condiţii administraţiei locale arădene. În consecinţă, Ministerul va trebui mai întâi să treacă de etapa obligatorie de recepţie a componentelor statuii la Arad, apoi să monteze monumentul conform contractului şi dacă e ne­cesar – neavând nicio obligaţie contractuală cu nimeni – Pri­mă­ria va amenaja zona”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă. De asemenea edilul mai spune că ministrul Culturii, George Ivaşcu a luat decizia ca în cel mai scurt timp să-l contacteze pe artist pentru a-i solicita recepţia lucrării conform contractului. Să vedem ce va aduce ziua de luni…

Recomandările redacției