Cazul jurnalistul sechestrat de guvernul din Belarus, a făcut înconjurul lumii.

Jurnalist şi activist, Roman Protasevici, a creat o platformă cu milioane de urmăritori. După numeroasele critici aduse la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko, jurnalistul a fost nevoit să părăsească țara. Protasevici a fost trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Pentru noi, cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasevici era necunoscut până în momentul arestării lui. La doar 26 de ani, Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. Drept urmare, jurnalistul a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. Din 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.

Jurnaliști incomozi sunt peste tot în lume, la fel și guverne care duc lucrurile la extrem, când e vorba de presa ,,deranjantă”.

Libertatea presei este sub presiune în multe țări. Regimurile din lumea întreagă încearcă tot mai nedisimulat să limiteze această așa zisă libertate a presei. Dacă ar fi să facem un clasament negativ, pe  primele locuri sunt nume deja binecunoscute.

Organizația Reporteri Fără Frontiere a făcut un astfel de clasament și a  analizat situația din 180 de țări. Pe primul loc în lume la respectarea libertății presei se află Norvegia, apoi  Finlanda, Danemarca și Suedia. Prezente în top 10 mai sunt Olanda, Jamaica, Costa Rica, Elveția, Noua La coada clasamentului se află Coreea de Nord, Turkmenistanul, Eritrea și China. România se află pe locul 48, iar vecinii noștri stau și mai prost. Ungaria pe 89, Republica Moldova pe 91,  Serbia pe 93, Ucraina pe 96, Bulgaria pe 111.

Dictaturile, regimurile autoritare și populiste încearcă tot mai flagrant să submineze cu orice preț informațiile independente. Exemplele cele mai clare sunt  China, Arabia Saudită și Egiptul, țările în care se află cei mai mulți jurnaliști la închisoare din cauza exercitării profesiei lor. Belarusul se pare că nu face excepție.

Peste tot în lume, jurnaliștilor incomozi li se pune pumnul în gură, sau mai rău, bocancul pe cap. Cazul din Belarus ne face să ne punem niște întrebări cu privire la libertatea presei de la noi. Oare suntem presă liberă cu adevărat? În Belarus se deturnează avioane ca să fie prinși ziariștii  incomozi , la noi se organizează dezbateri publice în care întrebările jurnaliștilor erau pregătite dinainte. Tot constrângere se numește, însă sub o altă formă.

În România, jurnaliștii sunt de multe ori hărțuiți atunci când descoperă lucruri și fapte comise de către marii demnitari. Au fost nenumărate cazuri de acest gen și în țara noastră de-a lungul vremii. Gestul extrem al lui Lukaşenko ar putea fi şi un avertisment pentru alţi jurnalişti care critică puterea dar și un semnal de alarmă pentru confrații din întreaga lume.

Recomandările redacției