Untitled-1 „Nu credeam să învăţ a muri vrodată;
Pururea tânăr, înfăşurat în mantia-mi,
Ochii mei nălţam visători la steaua
Singurătăţii”.    Odă (în metru antic)
În fiecare an, la început de ianuarie devenim părtaşi la nemurire, redescoperind esenţa spiritualităţii româneşti, redescoperindu-l pe „poetul nepereche”, pe Mihai Eminescu, cel despre care Mircea Eliade declara: „recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcem ca într-un dulce somn, la noi acasă”.
Ca în fiecare an, elevii şi profesoarele din cadrul catedrei de limba şi literatura română de la Liceul „Atanasie Marienescu” l-au omagiat pe „Luceafărul” literaturii româneşti.
Manifestarea s-a desfăşurat într-un cadru romantic susţinut de muzica regretaţilor Aldea şi Doina Teodorovici, închinată poetului dar şi de o prezentare power-point realizată de elevii: Voicu Carole şi Bogdan Şerb din clasa a IX-a A, care le-au oferit ocazia participanţilor să redescopere câteva dintre cugetările de seamă ale poetului. În acest demers au fost sprijiniţi şi de cei doi prezentatori, colegii lor, Raluca Pandelea şi Călin Avasilcăi.
Untitled-11Evenimentul a continuat cu două concursuri. Primul i-a avut ca participanţi pe elevii de la gimnaziu care au încercat să-şi demonstreze în faţa colegilor şi a juriului format din profesoarele de limba şi literatura română cunoştinţele despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Plini de entuziasm au răspuns, rând pe rând, provocărilor lansate, dornici de a învinge.
Astfel, pe locul I s-a calificat o grupă a elevilor din clasa a VIII-a A, pe locul al         II-lea- clasa a VI-a A, pe locul al III-lea clasa a VII-a C, diplome de participare primind şi elevii claselor a VI-a D şi a VIII-a D.
Al doilea concurs a fost unul de creativitate şi i-a avut drept protagonişti pe elevii de la liceu. Astfel grupe de câte patru elevi din clasele: a IX-a A, a IX-a B, a XI-a A, a XI-a B şi a XII-a B au încercat să-şi demonstreze talentul artistic şi pornind de la motive specific eminesciene precum: luna, fereastra, steaua, etc. au creat versuri sub impulsul momentului, recitându-le apoi în faţa auditoriului care i-a aplaudat şi i-a declarat pe toţi învingători.
Pentru a vă convinge de originalitatea lor vă vom reproduce una dintre creaţiile realizate de elevii clasei a IX-a A şi semnată de Szekereș Denisa, Varga Iulia, Borcean Rareș şi Abrudan Bogdan.
Amintire
Cu-a ei pasiune nemuritoare,
Păşeşte pe plaja fermecătoare.
Când valurile mării îşi cântă iubirea
Aşteaptă ca el să-şi îndrepte privirea.
Cu licăriri scânteietoare
Ochii-i se-ndreaptă spre asfinţit
Dar, spre marea sa mirare
Umbra lui pierdută-i de negăsit.

– Nu mi-e sortit s-aud neîncetat
Al Luceafărului glas, mereu neschimbat
Iar noaptea haină cu-al ei fior
Mi-aduce aminte de-al meu singur dor.
La reuşita întregii manifestări au contribuit alături de elevi şi profesoarele care i-au coordonat: Florica Huszek, Lavinia Flueraş, Gianina Guţiu, Daniela Truţ, Gina Uiegar, Ancuţa Opriş şi Elena Pocol.
Dacă Eminescu declara că: „fiecare om e o întrebare pusă spiritului Universului”, afirmaţia criticului G. Călinescu se îndreptăţeşte a fi concluzia pertinentă a acestui eveniment despre inegalabila personalitate a poetului: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţă cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc.Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale“. (Profesor-Gianina Guţiu)

Recomandările redacției