Taxele pentru licențele de traseu la transportul de persoane intră la vot în Consiliul Județean, la finele lunii.

A fost elaborat deja un proiect de hotărâre privind taxa pentru eliberarea și taxa pentru înlocuirea licenţei de traseu în vederea efectuării transportului rutier, contra cost de persoane, prin servicii regulate la nivelul judeţului Arad.

După cum au anunțat în alte rânduri reprezentanții CJA, în domeniul transportului de persoane în județ intervin modificări legislative. Așadar, emiterea licențelor de traseu pentru transportul rutier județean de persoane efectuat cu autobuze prin servicii regulate a trecut din sarcina Autorității Rutiere Române, în sarcina consiliilor județene.

Consiliile judeţene au calitatea de autorităţi competente judeţene şi obligaţia de a înfiinţa autorităţi judeţene de transport prin care să asigure, să organizeze, să reglementeze, să coordoneze, să verifice, să monitorizeze şi să controleze prestarea transportului rutier contracost de persoane prin servicii regulate, la nivel judeţean, desfăşurat între localităţile judeţului. Emiterea de licenţe de traseu pentru transportul rutier judeţean de persoane efectuat cu autobuze prin servicii regulate.

Eliberarea licenței de traseu se face de către Consiliul Județean, în baza dreptului de efectuare obținut ca urmare a rezultatelor stabilite de instituția care operează.

Taxele cresc în urma unei corecții date de rata medie anuală a inflației în perioada 2015-2018. Astfel, tariful stabilit pentru eliberarea licenței de traseu județene va fi de 44 lei/o cursă/un an, iar tariful pentru înlocuirea acesteia ca urmare a pierderi, sustrageri sau deteriorări celei eliberate sau schimbării denumirii operatorului de transport/ întreprinderii, a adresei sediului/domiciliului acestuia ori a numărului de înmatriculare a vehiculului va fi de 121lei/o bucată.

Recomandările redacției