liceulIeri, în Sala Ferdinand din Palatul Cenad s-a semnat protocolul de colaborare între reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad şi iniţiatorii proiectului Puterea Muzicii, respectiv Consiliul Local al Oraşului Neumarkt, Germania şi asociaţia Valores. Puterea muzicii este un proiect care se adresează tinerilor instrumentişti din centrul şi estul Europei, având ca scop înfiinţarea unei orchestre de tineret care să concerteze anual în oraşele participante. La evenimentul de ieri au fost prezenţi, pe lângă oficialităţile locale, Arnold Graf, membru al Consiliului Local din Oraşul Neumarkt, directoarele Dorina Trandafir şi Marinela Tudoran de la Liceul de Artă Sabin Drăgoi, dar şi membrii Orchestrei de Tineret Puterea Muzicii, însoţiţi de profesorii îndrumători.
Gazda proiectului care reuneşte nu mai puţin de opt ţări europene şi care anul acesta a ajuns la cea de-a XII-a ediţie este Liceul de Artă Sabin Drăgoi. Alături de România în proiectul Puterea muzicii mai sunt implicate Germania, care este şi iniţiatoarea, prin asociaţia Valores şi Consiliul Local al Oraşului Neumarkt, Croaţia, Slovenia, Serbia, Polonia, Austria, Ungaria, Rusia, Cehia. Vă mai spunem că Aradul a mai fost gazda acestui proiect şi în 2003. Ediţia de faţă se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni, în care elevii participanţi vor pregăti un concert simfonic ce va fi prezentat în ultima zi, cea de vineri, 27 septembrie, în sala mare a Filarmonicii de Stat Arad de la orele 19. Intrarea este gratuită. În program se vor regăsi lucrări de Ludwig van Beethoven. Dirijorul orches­trei este maestrul Dan Boar de la Liceul de Artă Sabin Drăgoi.
Despre cum a început Puterea muzicii şi despre mesajul pe care vrea să-l transmită am stat de vorbă cu Johann Kerner, preşedintele asociaţiei Valores şi cu Arnold Graf, consilier local în oraşul Neumarkt, Germania. „Ne-am bucurat să-l reîntâlnim pe maestrul Dan Boar, cu care am lucrat şi în 2003, şi suntem siguri că concertul final va fi la nivelul aşteptărilor publicului şi al organizatorilor”, a spus Johann Kerner, care a mulţumit oficialităţilor locale pentru sprijin, mai ales viceprimarului Levente Bognar şi Liceului de Artă Sabin Drăgoi.
La rândul său, Arnold Graf a ţinut să precizeze că este fericit să se reîntoarcă la Arad după zece ani şi să regăsească oraşul şi Liceul Sabin Drăgoi în plină dezvoltare: „Am fost primiţi foarte călduros de actuala directoare, Dorina Trandafir. A fost şi puţin amuzant la început, pentru că elevii păreau debusolaţi, nu-şi găseau locul. Apoi dirijorul Dan Boar le-a spus fiecăruia ce are de făcut şi atmosfera s-a schimbat imediat. Acest proiect are în centru muzica, dar sunt importante, de ase­menea, legarea de prietenii între tineri, stabilirea de relaţii de colaborare între tineri din ţări diferite pentru o Europă unită”.
„Suntem foarte bucuroşi, trăim o adevărată bucurie pentru întâlnirea noastră din acest an. Orchestra Internaţională de Tineret Puterea Muzicii este într-o formă extraordinară. Germania este ţara care ne-a sprijinit foarte mult, pentru că ei au organizat ediţia de anultrecut, iar acum ne-au pus la dispoziţie materialele lor, contactele, relaţiile pe care le-au stabilit. Anul acesta este o ediţie aniversară, se împlinesc 12 ani de când funcţio­nează proiectul şi zece de la prima ediţie desfăşurată la Arad”, ne-a declarat şi Marinela Tudoran, directoarea adjunctă a Liceului de Artă Sabin Drăgoi.
Concertul susţinut de Orchestra de Tineret Puterea Muzicii va avea şi un solist, care este elev la Liceul de Artă Sabin Drăgoi în clasa a VII-a. Este vorba despre violonistul Ştefan Şimonca Opriţa, care a concertat de curând şi în cadrul Festivalu­lui George Enescu de la Bucureşti.

Recomandările redacției