centruTerenul pe care, Consiliul Judeţean doreşte să fie deschis un Centru de Radioterapie pentru tratarea bolnavilor de cancer nu a fost concesionat încă. Deşi administraţia face demersuri încă din vară pentru a pune la dispoziţie terenul, unui investitor medical privat care să deschidă radioterapia, se pare însă că situaţia este mai complicată. Două licitaţii în vederea concesionării au fost până acum însă, niciuna finalizată cu succes. În aceste condiţii, oferta autorităţilor este încă deschisă.

Deschiderea unui centru de radioterapie în municipiu, pentru ca arădenii cu probleme oncologice să se poată trata acasă este o dorinţă mai veche a reprezentanţilor Consiliului Judeţean. Cifrele statistice confirmă necesitatea radioterapiei în Arad, întrucât, în judeţul nostru, afecțiunile oncologice sunt al doilea factor de mortalitate. Mai mult, Aradul este judeţul cu cele mai multe noi cazuri de cancer depistate anual.

Astfel, cam de un an, reprezentanţii Consiliului Judeţean caută un investitor care să deschidă centrul de radioterapie şi în toamnă, prin votul aleşilor a fost stabiliţi şi termenii financiari pentru concesionarea terenului. Cu toate acestea însă, demersul nu a avut deocamdată finalitate, terenul nefiind concesionat unei companii medicale. Trebuie spus că, vorbim de o investiţie mare, estimată la câteva zeci de milioane de lei, la care ar trebui să se angajeze o companie medicală. Potrivit reprezentanţilor CJA, de două ori a fost scos la licitaţie contractul pentru concesionarea terenului însă, în lipsa investitorilor şi a unor oferte viabile, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Aceştia spun că, procedura de licitaţie va fi reluată.

Centrul ar urma să fie în strânsă legătură cu serviciile medicale existente în municipiu, de aceea, locaţia aleasă este la spital. Terenul ar urma să fie concesionat pe o perioadă de 49 de ani. Unitatea medicală ar urma să aibă un regim special de construcţie întrucât, aici se va lucra cu radiaţii puternice. Compania privată care se va hotărâ să investească în deschiderea unui astfel de centru la Arad va trebui să asigure toate dotările şi aparatura necesară. Subiectul viitorului centru de radioterapie a fost unul controversat, întrucât, anul trecut, aleşii judeţului s-au contrat pe preţul de pornire la licitaţia pentru concesionare. Unii dintre aceştia au fost pro pentru stabilirea unui preţ din care să se obţină şi ceva profit, în timp ce, alţii au considerat neimportant acest aspect, în condiţiile importanţei centrului pentru Arad.

Recomandările redacției