Primăria se pregăteşte să facă un pas important pentru preluarea Cetăţii Aradului. Potrivit reprezentanţiilor municipalităţii, în această toamnă va avea loc licitaţia pentru desemnarea constructorului care urmează să reabiliteze vechea unitate militară din Gai, unde urmează să se mute trupele care în momentul de faţă se află în Cetate.

La sfârşitul săptămânii trecute, viceprimarul Călin Bibarţ a prezentat lucrările care vor fi făcute în Gai.  „Proiectanții care au elaborat documentația tehnică au estimat valoarea lucrărilor pentru reabilitarea cazarmei Gai la peste 9 milioane de euro. Lucrările, stabilite conform cerințelor Ministerului Apărării, vor cuprinde atât reabilitări ale clădirilor existente (2,9 milioane euro) cât și realizarea de construcții noi (4,76 milioane euro) și rețele de utilități (1,75 milioane euro). Dintre construcțiile existente în prezent, 13 pavilioane vor beneficia de reparații capitale, consolidări și modernizări, 16 vor fi desființate și se vor realiza 15 construcții noi. Pentru preluarea Cetății Aradului de la Ministerul Apărării, Municipiul Arad a mai pus la dispoziția armatei un teren de 10 ha pentru poligon de instruire precum și terenul pentru construirea de blocuri ANL pentru militari”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.

Scurt istoric

Conform istoricului Horia Truţă, vechea garnizoană din Gai a fost construită  în timpul Primului Război Mondial.  A fost pe rând școală de pilotaj și aerodrom militar al grupului 5 Aeronautic al Armatei Austro-Ungare. Obiectivul a fost predat în 1919 Batalionului 2/4 Grăniceri al Armatei Române. Între 1931-1935 a fost aeroport civil, apoi din nou a revenit la Batalionului 2/4 Grăniceri. În anul 2004 UM 718 Arad Gai a fost predată Consiliului Județean Arad, care apoi a transferat-o municipalității. (Horia Truță „Arad-Gai scrieri monografice” vol.I, Editura Mirador Arad, 2011).

 

Recomandările redacției