Licitaţie pentru amenajarea marcajelor rutiere tactile la trecerile de pietoni

0
452

marcaje

Trecerile de pietoni din municipiul Arad vor fi prevăzute cu marcaje tactile, pentru a asigura accesibilitatea persoanelor nevăzătoare, municipalitatea începând procedurile de achiziţie publică în vederea atriburii contractului pentru amenajarea acestora.

În baza solicitării din partea Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala judeţeană Arad, sunt estimate ca fiind necesare minimum 200 de bucăţi marcaje tactile.

Conform unui anunţ publicat de Serviciul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea estimată a contractului “Marcaje rutiere tactile la trecerile de pietoni” este de 161.291 lei, iar data limită până la care se pot depune ofertele este 19 mai, ora 8.30.

În caietul de sarcini al licitaţiei se precizează faptul că plăcile pentru marcaje vor fi din material termoplastic şi vor conţine microbile reflectorizante. Aceste plăci vor fi aplicate pe suport asfaltic, iar pe suprafeţe de beton de ciment vor fi aplicate peste un strat de primer pentru a asigura aderenţă.

Prin montarea corectă a marcajelor tactile, nevăzătorul este avertizat de apropierea unor zone cu potenţial pericol, cum sunt: treptele, scările rulante, traversările, uşile sau alte obstacole, precum şi schimbările de direcţie.

Acest tip de covoare se aplică sub formă de benzi longitudinale şi au un profil special, care permite dirijarea bastonului în direcţia care trebuie urmată. Profilul special al covoarelor tactile permite inclusiv urmărirea direcţiei indicate de acestea prin pantofi cu talpă normală.

Filiala din Arad a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a trimis Primăriei o listă cu intersecţiile prioritare pentru adaptarea condiţiilor de circulaţie pietonală a persoanelor nevăzătoare, astfel încât acestea să poată să folosească drumurile publice în siguranţă.

Legislaţia în vigoare privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor handicap prevede obligativitatea autorităţilor publice locale de a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap, prin adaptarea trecerilor de pietoni de pe străzile şi drumurile publice, inclusive montarea de covoare tactile şi montarea sistemelor de semnalizare sonoră la trecerile cu trafic intens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.