Preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Richard Ferrand, şi omologul său german, Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestag, lansează marţi un apel la redeschiderea cât mai rapidă a frontierelor din Europa, după câteva săptămâni de restricţionare a circulaţiei din cauza epidemiei de coronavirus, anunţă AFP potrivit Agerpres.

Franţa şi Germania trebuie să acţioneze în favoarea restabilirii imediate a liberei circulaţii în spaţiul Schengen, când vor fi îndeplinite condiţiile”, subliniază cei doi lideri parlamentari într-o declaraţie comună obţinută de AFP.

Închiderea frontierei franco-germane are deja consecinţe serioase, dincolo de regiunea de frontieră, şi afectează în special imaginea relaţiilor franco-germane”, arată Ferrand, reprezentant al partidului La République En Marche (LREM) al preşedintelui francez Emmanuel Macron, şi Schaeuble, o figură importantă a Uniunii Creştin Democrate (CDU) conduse de cancelarul german Angela Merkel. Politicienii citaţi cer o acţiune rapidă, cu două zile înainte de reuniunea parlamentară franco-germană, forum al celor două camere creat recent pentru consolidarea relaţiilor bilaterale. În prezent, redeschiderea frontierelor interne din Europa este programată începând de la jumătatea lui iunie, dar ţările membre ale Uniunii Europene fac anunţuri individuale, în ciuda apelurilor la coordonare venite din partea Comisiei Europene.Ferrand şi Schaeuble îşi exprimă în declaraţia comună sprijinul pentru planul în valoare de 500 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene, propus de Macron şi Merkel. AFP observă că proiectul menit să compenseze efectele pandemiei este controversat, deoarece încalcă principiul UE de a nu crea datorii comune. Parlamentarii susţin însă că „Europa trebuie să iasă întărită din criza coronavirusului” şi merg chiar mai departe, cerând un „deceniu de investiţii” publice pentru sănătate, combaterea modificărilor climatice şi securitate în Europa.

 

Recomandările redacției