Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu avertizează, joi, că, în condițiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE.

În opinia lui Tăriceanu, cine crede că liderii europeni vor fi înțelegători în an electoral se înșală.

Mesajul lui Tăriceanu:

„Vreau să răspund pe scurt la o întrebare fundamentală care s-a pus public după ce ALDE a lansat propunerea unui acord parlamentar privind statul de drept și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Mulți au spus că solicitarea ALDE de a găsi un consens ar echivala cu un pas în spate în efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbește despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt și rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvență, folosind atât armele discursului politic, cât și pe cele ale diplomației.

Trebuie să înțelegem momentul prin care trece România și de aceea acordul propus de ALDE este extrem de important.

În primul rând, trebuie spus că în condițiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Președintelui României și liderilor partidelor parlamentare din opoziție“, susține președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta spune că liderii europeni nu vor fi înțelegători în an electoral. Potrivit acestuia, România deja pierde teren și va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgență. Tăriceanu vorbește despre acordul propus de ALDE.

„Dacă Președintele și partidele de opoziție vor continua să nege evidența protocoalelor nelegale și abuzurilor și vor refuza orice dialog pentru ca România să meargă înainte, atunci vom rata o mare șansă pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene. Vom continua să fim trimiși la colț de către liderii europeni care înțeleg mult mai bine jocurile politice și diplomatice și acționează în interesul propriilor țări.

Acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, dacă nu ultimul în ceea ce privește gestionarea cu succes a președinției Uniunii Europene. Este un apel deschis la responsabilitate. Un apel la asumarea de către clasa politică din România a unor principii fundamentale care să asigure că abuzurile și practica protocoalelor nelegale nu se vor mai repeta, iar românii își vor avea asigurate drepturile și libertățile fundamentale. Asumarea acestor principii în locul unor conflicte politice interminabile este necesară pentru a merge înainte“, declară liderul ALDE.

Despre consens

Călin Popescu Tăriceanu vorbește și despre ajungerea la un consens, în condițiile conflictelor actuale: „În al doilea rând, este nevoie de un consens într-o țară ruptă în două de conflict, din păcate alimentat cu cinism de reprezentanții instituțiilor de forță. Cine crede că bătălia politică s-a oprit la holurile Parlamentului sau la platourile de televiziune se înșeală. De fiecare dată când merg în țară văd fractura majoră care are loc în societatea românească. Trebuie să oprim această fractură, să reparăm ce trebuie reparat și să redeschidem dialogul la nivelul întregii societăți. Nu sunt cuvinte mari, ci sunt realități pe care românii le simt pe propria piele. Este un mare semn de întrebare cum am ajuns ca în anul care celebrăm 100 ani de la Unire societatea românească să fie mai dezbinată ca niciodată.

De aceea, propun acest pact și întregii societăți românești, care se regăsește reprezentată la nivelul Parlamentului, atât la putere, cât și în opoziție. Nu știu vreun român care să vrea să aibă telefonul ascultat, care vrea să trăiască în țara protocoalelor nelegale și abuzurilor. Principiile pe care ALDE le propune urmăresc să restabilim un echilibru, în care românii indiferent de tabără să recâștige încrederea în Justiție și convingerea că aceasta nu este folosită ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi“.

Călin Popescu Tăriceanu vine cu un set de propuneri: „Propuneri cum sunt: un ministru de Justiție expert, fără carnet de partid, concomitent cu restrângerea puterilor Președintelui în procedura de numire a procurorilor sunt garanții privind limitarea implicării factorului politic.

Acestea sunt principii fundamentale, de bun-simț și importante pentru viitorul României. Sper că se va găsi suficientă înțelepciune pentru a înțelege importanța acestui moment prin care trecem.

Da, vreau o Românie fără abuzuri, fără protocoale, fără intervenția nedemocratică a serviciilor! Și sunt convins că acest acord este cea mai bună șansă pentru a atinge acest deziderat!“, conchide liderul ALDE.

Recomandările redacției