Preşedintele PMP, Eugen Tomac a spus la Alba Iulia, că profesorilor de limbă română din Ungaria le-au fost interzisă participarea, sâmbătă, la o reuniune aniversară cu prilejul Centenarului Marii Unirii, acesta menţionând că MAE trebuie să reacţioneze la acest „gest brutal” al Budapestei.

„Vin aici, la Alba Iulia, direct din Ungaria şi sunt de-a dreptul şocat de un lucru care s-a întâmplat ieri în Ungaria. Am fost împreună cu viceprimarul municipiului Alba, dl Gabriel Pleşa, la o reuniune aniversară cu prilejul Centenarului organizată de comunitatea românească din Ungaria de la Jula şi ştim foarte bine că pentru Guvernul de la Budapesta anul acesta nu este un an de sărbătoare. Însă am avut prilejul să simt pe propria piele ce înseamnă să duci o politică primitivă antiromânească în statul vecin. Am fost acolo în calitate oficială, deci am participat atât ca parlamentar cât şi lider PMP la o acţiune ce avea menirea de a aniversa Centenarul României”, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, preşedintele PMP Eugen Tomac.

Oficialul a declarat că va cere o reacţie „de urgenţă” de la MAE pe acest subiect.

„Voi face o notă scrisă prin care voi cere ministrului de Externe să reacţioneze de urgenţă faţă de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta faţă de comunitatea românească. La acţiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor români de la şcolile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment. Am primit această informaţie de la mai mulţi dascăli care şi-au anulat prezenţa la reuniunea de la Jula pentru că au fost avertizaţi că dacă vor participa la o acţiune de aniversare a celor 100 de ani de la făurirea României Mari vor fi sancţionaţi”, a menţionat Tomac.

Liderul PMP a condamnat faptul că Budapesta cere respect din partea statului român pentru maghiarii din România dar aplică „metode primitive de represiune” împotriva minorităţii româneşti din Ungaria.

„Să ceri respect din partea statului român faţă de minoritatea maghiară, în schimb să aplici metode primitive de represiune împotriva minorităţii româneşti din Ungaria mi se pare prea mult. Am trăit pe propria piele această stare de spaimă pe care Guvernul Orban o are împotriva românilor din statul vecin. Voi cere mâine ministrului de Externe o poziţie oficială a statului român faţă de acest gest brutal, condamnabil. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă profesorilor maghiari din România li s-ar interzice să participe la evenimente ce sunt organizate de comunitatea maghiară din România. A cere respect înseamnă să îi respecţi şi pe ceilalţi”, a mai afirmat Tomac.

Recomandările redacției