Liga a IV-a Arad va porni la drum într-un sistem play-off / play-stay / play-out: Se știe programul turului

0
404

Asociația Județeană de Fotbal Arad ino­vează din nou la nivel național. După o serie de competiții preluate între timp și de alte județe și chiar de Federația Română de Fotbal, șefii fotbalului arădean propun un sistem competițional inedit la nivelul Ligii a IV-a.
De curând, primul eșalon județean s-a trezit cu 12 echipe după ce și Speranța Turnu a aruncat prosopul, iar președintele AJF Arad a căutat cea mai bună variantă pentru un campionat cât mai interesant. În această după-amiază, ideile lui Adi Lucaci au fost asimilate și de reprezentanții grupărilor din Liga a IV-a, iar, vineri, cu ocazia Comitetului Exe­cutiv al AJF, totul a fost bătut în cuie. Câteva ore mai târziu, în Adunarea Generală s-a votat și noul statut, mai precis toate modificările făcute la acesta. „Am chemat reprezentanții cluburilor din Liga a a IV-a pentru o discuție informală vis-a-vis de situația creată de retragerea echipei din Turnu. Rămânând în doar 12 echipe înscrise, aveam de ales între un campionat obișnuit, cu 22 de etape care sunt cam puține sau un campionat de tip Play, în care să se mai adauge un număr de partide. Dacă mergeam pe un sistem play-off / play-out de 6 cu 6 echipe, ar fi rezultat un număr de 32 de etape, cam multe pentru noi. Prin urmare, am optat pentru un sistem cu Play-off /Play-stay / Play-out. Adică, după terminarea campionatului regulat de 22 de etape, clasamentul se împarte în trei grupe valorice: 1-4, 5-8 și 9-12. În cadrul fiecărei grupe valorice se vor juca câte 6 partide, deci rezultă un număr de 22+6, adică 28 de etape, un număr rezonabil. Mai mult decât atât, în fiecare grupă valorică a clasamentului se șterg rezultatele din campionatul regulat și se acordă 4 puncte primei clasate din acea grupă, celei de a doua – 3 puncte, apoi două și, în fine, un punct. Deci, între prima și a patra din grupa valorifcă sunt doar 3 puncte, cât o victorie. Asta în­seamnă că se nivelează rezultatele și competiția va fi foarte strânsă în interiorul grupei valorice. Prima clasată în zona de play-off va merge la baraj, cele 4 din grupa valorică de mijloc, play-stay, vor sta pe loc, iar ultimele două clasate din ultima grupă valorică, play-out, vor retrograda. După ce am votat în Comitetul Executiv , se pare că așa vom merge de acum încolo, așa că anul viitor vor fi tot 12 echipe în Liga a IV-a. Se pare că doar atâtea permite actuala situație financiară și fotbalistică a județului, dar să reținem că sunt patru promovări succesive în Liga a III-a și e normal să fie destul de greu să vină din urmă rapid alte forțe fotbalistice care să le ia locul. Trebuie timp pentru asta. Credem că va fi o competiție bună, nu contează numărul echipelor, ci calitatea lor. Nu este destul să ai bani, trebuie să știi să-i și mana­geriezi, să ai o organizare bună a clubului, să organizezi echipele de copii și juniori, să-ți asigur viitorul fotbalistic”, ne-a mărturisit Lucaci.
Și tot la finalul săptămânii trecute, AJF Arad a stabilit țintarul turului sezonului re­gulat. În prima etapă, programată pe 17 august, se vor înfrunta: CS Ineu – Frontiera Curtici, Podgoria Pâncota – Păulișana Păuliș, Unirea Sântana – Șoimii Șimand, CS Glogovăț 2013 – Victoria Zăbrani, CS Beliu – Victoria Felnac și ACS Socodor – UTA II.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.