Luni seara, în casa din Lipova a lui Sever Bocu, artele locale  au fost întoarse pe toate fețele. Motivul? Membrii Cenaclului „Muza” din orașul în care se stingea la 1426 Filippo Scolari –  comitele Banatului, printre care Zenovia Lascu Broncz, Nataşa Valentina Roman, Maria Drăgan, Lenuța Buha, Vasile Partenie Crișan,
s-au întâlnit cu Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, și cu dr. Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Județean Arad. Spunem „artele” deoarece este foarte greu să-l privești pe profesorul de muzică Vasile Crișan fără să-i vezi și cealaltă față artistică, cea de pictor, după cum la fel de greu este să-ți dai seama despre adevărata pasiune a muzeografei Corina Ianota Dubeștean, care a prezentat într-o manieră excelentă atât picturile aflate în custodia muzeului cât și momentele istorice ascunse prin camerele în care au trăit și muncit Marilena și Sever Bocu.
Firește, întâlnirea a fost una cât se poate de rodnică: s-au discutat probleme legate de revigorarea Cenaclului „Muza”, iar o pri­mă manifestare a acestuia, susținută de Consiliul Județean Arad, se va desfășura chiar pe 22 octombrie, cu ocazia zilelor ora­șului. Tot săptămâna viitoare, artiștii Lipovei, dimpreună cu vo­- luntari din oraș și din municipiul Arad, se vor deplasa la Șiștaro­văț, unde se vor curăța și pune în valoare mormintele familiei Ioan Suciu și Sever Bocu.
Ar fi nedrept să nu se pomenească și despre revigorarea Corului „Lira”, și despre înfiin­țarea de secții ale Școlii Populare de Arte, şi despre punerea în valoare a Cetății Șoimoș sau a Muzeului Bisericii Ortodoxe din orașul care purtase cu atâta fală demnitatea de capitală a Banatului vreme de secole de-a rândul – toate aceste probleme fiind abordate punctual în întâlnirea cenacliştilor Lipovei cu vicepreşedinta Consiliului Jude­ţean.

 

Recomandările redacției