Brigitte si Jean-Cristophe Quantin la Primaria Orasului Lipova , alaturi de viceprimarul Vasile Dodon si prof. Doina LunguÎn vara lui 2013, un cuplu de francezi, din zona Ales din Franţa, pasionaţi de călătorii şi fotografie, au vizitat România în dorinţa de a descoperi frumuseţile naturii de la noi.
Vizitând Lipova și România
Astfel, timp de o lună, în lunile iulie-august, cei doi vizitatori, Brigitte şi Jean-Cristophe Quantin, au ajuns în mai multe zone ale ţării: zona Transilvaniei (Sibiu, Braşov), Nordul Moldovei cu mănăstirile, zona Maramureşului, şi nu în ultimul rând zona de Vest, unde au poposit cinci zile, timp în care au vizitat oraşele Lipova şi Arad.
Cei doi soţi au ajuns şi în zona de Vest, mai exact la Lipova şi Arad, prin intermediul Asociaţiei „Le Pont de l’Amitie” Slindres-Lipova, a cărei preşe­dinte este doamna Josette Duny, aceştia fiind prieteni ai asociaţiei, înfrăţită de mai bine de 20 de ani cu oraşul Lipova.
În zilele petrecute la Lipova, Brigitte şi Jean-Cristophe Quantin, au vizitat cele mai frumoase zone ale oraşului, monumentele şi clădirile (Mă­năstirea Maria Radna, Muzeul Ora­şului Lipova, Bazarul Turcesc, Staţiunea Băile Lipova, Biserica Ortodoxă din Lipova, Podul de peste Mureş).
De asemenea, într-una din zile cei doi oaspeţi francezi, însoţiţi de Prof. Doina Lungu,  au vizitat Primăria Ora­şului Lipova, unde au fost primiţi de către viceprimarul oraşului Lipova,  Vasile Dodon. Ei au avut parte de o înâlnire frumoasă, în cadrul căreia au avut ocazia să afle tot ceea ce au dorit des­pre oraşul Lipova, precum şi despre împrejurimi.
La rândul lor, ei şi-au exprimat păre­rea foarte bună cu care au rămas în urma vizitei la Lipova şi în România, spunând: „Am acceptat propunerea de a vizita România, în semn de prietenie pentru asociaţie şi din pură curiozitate. Am fost însă foarte plăcut impresionaţi şi surprinşi de ro­mâni şi de tot ceea ce reprezintă România”.
Scopul principal al călătoriei pe meleaguri româneşti a constat în dorinţa de  a imortaliza în fotografii tot ceea ce oferă această ţară, de-a evidenţia toate bo­găţiile culturale, literare, tradiţiile şi pei­sajele minunate care o definesc, iar în final de a crea o altă imaginea României.
Privire (fotografică) asupra României
Vizita, fotografiile şi impresiile acumulate în toată perioada petrecută în România au avut un rezultat foarte frumos, care s-a materializat în această lună. Astfel, cei doi francezi au conside­rat că modul cel mai potrivit de a pune în lumină şi de a arăta semenilor lor toate aceste lucruri văzute ar fi o expoziţie de fotografie, dedicată acestei minunate ţări, România care „este o ţară de o impresionantă bogăţie culturală şi literară, care deseori este ignorată” (Jean-Cristophe Quantin).
Prin urmare, vineri 17 ianuarie 2014, la Salindres, în cadrul Bibliotecii oraşului, a avut loc vernisajul expoziţiei „Regarde sur la Roumanie” – Privire asupra României. Expoziţia prezintă un număr de 30 de fotografii, reprezentative pentru România, printre care se numără şi câteva fotografii realizate la Lipova.
Fotografiile prezentate în cadrul expoziţiei, sunt grupate pe diverse teme, precum: gastronomie, arhitectură şi mod de viaţă, tradiţii şi folclor.
Odată cu vernisajul expoziţiei, cei prezenţi vor putea participa şi la o sesiune de lectură a unor texte din litera­tura românească, exrase din povestiri, romane şi poeme ale autorilor români, traduse în franceză şi citite de voluntari ai asociaţiei „Graine de lire”.
Expoziţia „Regarde sur la Roumanie” va putea fi vizitată o lună, intrarea fiind liberă. În această perioadă vizitatorii vor avea ocazia să cunoască România dintr-o altă prespectivă, vor cunoaşte o imagine reală a acestei ţări, mult mai apropiată de adevăr, în afara clişeelor de până acum.
„Sper că prin intermediul acestei expoziţii vizitatorii vor înţelege că România merită să fie cunoscută sub o altă imagine”, a spus în final Jean-Cristophe Quantin.

Recomandările redacției