În nuvela sa „Jidovul rătăcitor“, Mihail Sadoveanu prezintă povestea unui sărman înţelept evreu, care şi-a riscat viaţa dezvă­luind împăratului Imperiului Habsburgic originea sa ruşinoasă; anume că era fiul ne­legitim al grăjdarului palatului, amantul mamei sale, împărăteasa.
Deşi s-a legat prin jurământ că nu îi va pricinui vreun rău, împăratul a trimis nişte călăi pe urmele evreului la hanul unde locuia, pentru a-l executa. Doar că evreul a tulit-o demult din cetate, căci un proverb iudaic spune că nu este bine să te încrezi în jurămintele şi promisiunile regilor şi împă­raţilor care nu sunt de viţă nobilă.
Lady UTA este dusă cu zăhărelul de câtăva vreme cu promisiuni ferme că situaţia ei se va redresa, că începând din această toamnă va trage la promovare. De la o lună la alta ni se promite nouă, arădenilor iubitori de Lady UTA, că situaţia ei se va redresa, că se vor lua măsuri, că se vor plăti datoriile către stat şi salariile restante ale pălmaşilor din iarbă (jucătorii); totul va intra în normalitate iar Lady UTA va zburda spre Liga a II-a. Giovanni Catanzariti a încercat să adune în curtea Castelului UTA oameni potenţi financiar din Arad, care să treacă urgent la restaura­rea demnităţii Campionei Provinciei. A în­cercat, dar fără succes. Aşa că speran­ţele noastre rămân tot în mâinile lui Adrian Marţian, clujeanul care se pare a prins drag de Arad. Ataşament care nu l-a împiedicat să ne îmbete cu apă chioară din iarnă încoace; doar naivii şi nebunii mai aveau încredere în cuvântul lui (Recunosc sincer că mă număr printre ei). Nu ştiu ce m-a făcut să cred în acest om, dar l-am crezut de la început, cu toate amânările sale. Adrian Marţian a adus la UTA un antrenor nou, Ovidiu Stângă, care cântă şi el Aria Promovării. Doamne-ajută!
Aşadar, haide Lady UTA! De la anul vom juca în prima ligă fotba­listică a ţării.
Căci, deşi îi suntem fii adoptivi, Adrian Marţian ne respectă şi se ţine de cuvânt. Nu ca împăratul Imperiului Habsburgic de la începutul acestor rânduri! Împărat care în fapt nu e decât un „neam de traistă“ fără cuvânt.

Recomandările redacției