director agricol

În acest an precipitațiile de primăvară au fost  „subțiri“ cantitativ – față de anul trecut, de exemplu, când ploua mai în fiecare zi, părere împărtășită și de mai-marii din agricultura județului. Bunăoară, în mai – luna în care bătrânii ziceau că dacă plouă cum trebuie „se face mălai“ – media a fost de 36 litri/mp, ceea ce este mult sub necesar. Nici în prima decadă a lunii iunie nu a fost mai bine, ploile doar… anunțându-se că vin, micile „răpăieli“ stropind doar preaful. Iar când au venit au fost pe arii reastrânse, majoritatea fiind cu caracter de vijelie. Fiind vorba de mâncarea noastră cea de fiecare zi, am solicitat părerea unui specialist în domeniu.

Iată ce ne-a spus inginer doctor Ioan Martin, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad despre situația actuală. „Deși n-a plouat consistent de circa 10-12 zile deja iar situația e de natură se îngrijoreze, culturile nu sunt încă afectate. Problema este însă căldura mare, neobișnuită perioadei. Dacă în următoarele zile nu va ploua este posibil să fie afectată productivitatea, deoarece bobul acuma acumulează, de exemplu. A mai plouat sporadic în zonele de deal, care au suprafețe împădurite; acolo umezeala e mai multă dar nici acolo nu e destul. Însă în zonele de câmpie nu e ușor. Sperăm că anunțatele ploi din zilele următoare vor veni totuși.

În aceeași idee, însă, nu pot să nu subliniez cât de mult ne lipsește un sistem general de irigații care să asigure apa necesară în perioadele secetoase. Pentru realizarea lui e nevoie însă de o solidă stabilitate cadastrală, altfel nici un investitor nu se hazardează la o investiție atât de mare; și rămânem toți până atunci la discreția Mamei Naturi“.

Recomandările redacției