Litera sau spiritul Legii?

1
207

Se cunoaște faptul că mulți bătrâni au pensii mizere, din care abia se descurcă, însă încearcă să facă un ban vânzând alimente sau flori pe stradă.

Potrivit literei Legii, aceștia ar putea fi sancționați de către polițiști. Dar ce mai putem spune despre spiritul Legii?

Este cu adevărat în spiritul Constituției să sancționăm cele mai vulnerabile persoane de pe teritoriul României? Nu există răufăcători cu adevărat importanți?

Am mai scris în trecut despre cazul unei bătrâne însoțite de nepoata ei. Lăudam la vremea aceea faptul că în loc să o sancționeze aspru, autoritățile au hotărât să implice instituțiile de protecție socială – lucru cu adevărat corect și, până la urmă, uman.

În nebunia care s-a iscat la  explozia mașinii  din Vlaicu, cazul fiind încadrat la omor calificat cu premeditare, tindem să uităm despre dramele cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Ele nu fac subiectul unei emisiuni de senzațional și vor fi uitate curând, lăsând astfel de oameni „în plata Domnului”, în timp ce noi ne întoarcem la viața noastră de zi cu zi.

Acolo unde ar trebui să existe adevărate programe de politici sociale și o legislație de secol XXI, asistăm pasivi la aceste situații care se repetă la nesfârșit.

Societatea se schimbă treptat și probabil vor mai avea loc multe reforme, de-a lungul timpului. Vor fi și alte cazuri în care instituțiile de protecție socială își vor aminti să se implice. Până atunci însă, bătrânii de sub ochii noștri, cum ar fi bătrânica de la care am cumpărat mărar în colț, vor fi deja trecuți în neființă, iar povestea lor va rămâne o filă uitată din paginile Aradului.

Vestea bună în Arad vine de la Direcția Generală Poliția Locală, care spune că își asumă să nu îi amendeze, pe teritoriul municipiului nostru, pe bătrânii vulnerabili de care vorbim sau persoanele care au nevoie de asistență socială. DGPL spune că a inițiat un proiect prin care acestora să le fie rezervate locuri gratuite în piețe. Nu e încă suficient, dar mai mult ca sigur este un foarte bun început.

1 COMENTARIU

  1. Dacă le este permis unor cântăreți ambulanți să „cerșească” pe stradă cântând, nu înțeleg de ce n-ar putea și bătrânii să vândă pătrunjel?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.