În Duminica a III-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), credincioşii parohiei arădene Sânnicolau Mic, Protopopiatul Arad, au trăit clipe de înaltă trăire duhovnicească.
Încă de la orele dimineții, preotul și credincioșii parohiei s-au adunat în fața bisericii pentru a-l întâmpina pe Întâis­tătătorul Eparhiei arădene, pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.  După aceasta, Chiriarhul arădean a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare  în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mc. Gheorghe”, înconjurat de soborul slujitor şi în prezenţa oficialităţilor locale şi a sutelor de credincioşi. Din sobor au făcut parte Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, Pr. Paroh Gheorghe Gligor, Pr. Petru Ursulescu de la Parohia Arad-Micalaca Nouă – Pasaj, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți preoți și diaconi, membri ai Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București.
În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre „Urmarea Domnului” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Evr. 4, 5; Marcu 8, 9), prin jertfa mântuitoare, ca Arhiereu jertfitor și în același timp și jertfă, El, Cel fără de păcat, pentru păcatele lumii, lăsând credincioșilor jertfa nesângeroasă a Sfintei Euharistii. Sfânta Cruce cinstită în duminica de la jumătatea postului duce pe calea ei pe toți cei ce se împărtășesc din roadele mântuitoare, prin urmarea în mod real a ceea ce este jertfa mântuitoare – dovedire a urmării jertfei Domnului pentru toți, prin lucrarea împreună a celor spre înălțarea sufletească. Ca exemplificare, este de adăugat misiunea Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, care cu binecuvântarea Preafericitului Părinte       Patriarh Daniel, au poposit în   Cetatea Aradului, unde a fost un centru important în care s-a luptat pentru înfăptuirea Marii Uniri, contribuind la evidențierea unității naționale și bisericești, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în anul dedicat Centenarului, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Credincioșii s-au înălțat duhovnicește
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii Grupului psaltic Tronos, dirijați cu multă măiestrie de către Părintele Arhid. și protopsalt Mihail Bucă. Aceștia s-au aflat în aceste zile în părțile Aradului cu prilejul susținerii unui Concert de cântări bizantine dedicate Anului Centenar, în seara zilei de sâmbătă, 10 martie, la Catedrala Veche din Arad. Credincioșii arădeni au venit din toate părțile să se înalțe duhovnicește la Sfânta Liturghie săvâr­șită în biserica din Sânnicolau Mic, cea mai veche biserică din Municipiul Arad. Evenimentul de suflet organizat în Parohia Sânnicolau Mic se datorează și fiului acestei parohii,  Bogdan Noghiu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și angajat al Consiliului Județean Arad. La final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru acest popas de suflet la jumătatea Postului cel Mare în parohia pe care o păs­torește, membrilor Grupului psaltic Tronos în frunte cu Părintele Arhid. Mihail Bucă, mult apreciați de către credincioșii din părțile Aradului și prin intermediul postului de televiziune Trinitas Tv, tuturor celor implicați în organizarea acestei zile de sărbătoare în parohie precum și tuturor celor ce au participat la Sfânta Liturghie.
Părintele paroh i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei un frumos coș cu flori iar membrilor grupului psaltic o icoană cu Sf.Mare Mc. Gheorghe, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș iar credincioșii nenumărate bu­chete de flori.
(I.P.)

Recomandările redacției