consultatie_medic_doctorCriminal în serie: LNH. Ucide mai mulţi oameni decât uraganeleLimfomul este o formă de cancer care afectează sistemul limfatic, un cancer al celulelor albe. Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfom Hodgkin. Cel dintâi este şi cel mai răspândit: 90% din cazuri.

Omoară, anual, de trei ori mai mulţi oameni decât toate catastrofele naturale

Conform unui raport publicat în anul 2009, în perioada 1990-2008 şi-au pierdut viaţa, din cauza inundaţiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme şi incendiilor de pădure, aproximativ 34.000 de persoane. Din păcate, limfomul non – Hodgkin a ucis numai în anul 2008, peste 100.000 de persoane. Mai mult decât toate catastrofele naturale care se petrec de-a lungul unui an, pe întreaga planetă !

Atenţie la simptome!

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare încercare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienţi. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate se înmulţesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau în splină.

Limfomul non-Hodgkin poate fi de două feluri: agresiv (boala evoluează rapid, dar răspunde, de regulă, bine la tratament şi adesea se obţine o remisie completă) şi indolent (cu evoluţie lentă şi cu probabilitate mai mică de vindecare; dar tratamentul adecvat îi asigură pacientului o viaţă relativ normală, timp îndelungat).

Dacă vrei să ştii şi mai multe despre această formă de cancer, intră pe www.viataculimfom.ro.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției