Primar Adrian TocaToată lumea așteaptă ca astăzi să fie cunoscută decizia instanței de judecată cu privire la situația primarului comunei Hălmagiu, Adrian Țoca, suspendat de Prefectură.
Lumea este agitată și nerăbdătoare și cum sâmbăta este întotdeauna zi de târg, aici se mai află și noutățile, se mai discută se mai schimbă păreri. Oamenii vin la târg ca să-și facă diverse cumpărărturi iar sâmbătăt a fost și zi de sărbătoarea. După cum toți creștinii ortodocși știu, sâmbătă s-a sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – izvorâtorul de Mir. Subiectul cel mai discutat a fost, bine-nțeles, decizia instanței de judecată cu privire la situația lui Adrian Țoca, primarul suspendat din Hălmagiu
Vocile pieței
Chiar dacă părerile erau împărțite – mulți reproșând faptul că primarul nu apuca să semneze unele „hârtii“ necesare bunului mers, angajații primăriei și oamenii așteptând cu ele pe birouri – majoritatea insistau, totuși, pe realizările primarului. „Uite, aici, erau băltoace și noroi, nu puteai păși – ne arăta dând cu piciorul în asfaltul drumului un localnic – iar acum este asfalt“.
„Uitați-vă ce este acum în Hălmagiu și aduceți-vă aminte cum era! Stăm și ascultăm de niște intâmplări spuse de unii despre primar; dar să nu uitați și ce a făcut. Apoi, pe cine vor ăștia – care umblă după putere, să pună primar? Unde sunt oamenii care au fost aici odată; ce au făcut?“ – completa retoric al doilea.
„Singurul care a făcut ceva și pentru oameni locului și va rămâne cu asta în istoria comunei este Țoca. Credem să i s-a făcut o nedreptate când l-au IMG_9385 IMG_9392 IMG_9399 IMG_9404 IMG_9412 IMG_9428suspendat. Dacă voiau să-l dea jos să fi făcut referend; dar știau că n-au nici o șansă. Mai sunt probleme și în alte părți din țară dar s-au rezolvat. Și aici s-ar fi putut așa; nu să-l suspenzi că nu-ți plac ochii lui!“ explicau cu năduf, complentându-se reciproc, doi localnici la una din marginile pieței.
Şi ca să fim drepți, o părere aparte avea și un hălmăgean care avusese însă un conflict cu administrația datorită unor nuci tăiați, de pe domeniul public.
Și lumea l-a „amendat“ atunci verbal pe acest cârcotaș, deoarece el făcea referire la tăierea unui nuc plantat de el – dar pe domeniul public. „De ce nu și-a plantat nucul la el în curte, că avea loc. Dacă unele lucrări pentru obște erau împiedicate de pom, firește că a trebuit tăiat“ ziceau oamenii.
Cumpărături de Sfântul Dumitru
Pentru că vremea a fost deosebit de frumoasă și caldă dar și pentru că a fost sărbătoare – Sfântul Dumitru – și lumea s-a abținut de la munca obișnuită, sâmbăta trecută a fost deosebit de multă lume la Târgul Hălmagiului.
S-au târguit legume pentru ultimele murături – ardei, varză, castraveți, conopidă, dar și zarzavaturi: țelină, morcovi ori cartofi dar și fructele tradiționale: mere, pere, struguri ș.a.
Au mai fost pe piață și câteva animale: câteva vaci, câteva perechi de cai și mulți  porci dar și păsări. Nu prea s-au vândut văcuțele iar la cai stăpânii lor țineau la preț, vânzându-se doar cei care aveau între 8 și 12 săptămâni. Lumea venea, întreba și trecea mai departe: nici nu se târguia nimeni că nu prea aveau bani.
Specific acestor târguri este faptul că se găsește spre vânzare cam tot ce are nevoie un bun gospodar – care este și crescător de animale, firește, pe lângă casa lui: de la tot felul de produse agricole până la diferite obiecte făcute de meșteșugari tradiționali dar și unelte moderne – acționate electric, care să-i mai scutească pe oameni de efortul greu. Astfel, alături de produse de lemne: furci, greble, ciubere ori din metal: garduri de sârmă, topoare, scule de toate felurile aici se mai puteau vedea și mulgătoare electrice, separatoare pentru lapte dar și garduri electrice pentru împrejmuiri la animale ș.a.
De asemenea, în piață există tot timpul și asistență veterinară, deci nu se pune problema unor neplăceri din acest punct de vedere.
Plantarea pomilor, o prioritate a perioadei
Un alt produs care apare, însă, doar în această perioadă sunt pomii fructiferi; mai precis puieții de pomi fructiferi. Zona fiind și una cu specific pomicol, n-a fost chiar o surpriză pentru localnici că piața a fost invadată de puieți de tot felul de pomi fructiferi: meri, peri, pruni, piersici, caiși, cireși, vișini ș.a. dar și tot felul de arbuști.
Un bătrânel de 88 de ani din Brus­turi – Moșu´ Pavel –  ne spunea sfătos câteva păreri. „Apoi, de pomi fructiferi avem mare nevoie că fructele sunt sănătoase și aici se fac. Unii îi pun toamna, alții primăvara. Eu am văzut că e mai bine să-l pui toamna: el intră în adormire în iarnă și când dă primăvara deja el se trezește în pământul în care o să rămână, face rădăcini și se prinde imediat. Acum, înainte să dea primul îngheț poți pune tot felul de pomi, mai puțin caișii care la noi nu prea merg, trebuie îngrijiți bine. Păcat că acum mai multă lume se înghesuie la «zdrăm­țări» (haine de second hand – n. red.) decât la pomi. Ar trebui ca tinerii ăștia să se întoracă spre pământ, să învețe să pună ceva în pământ după obiceiul locului; că după ce ne-om duce noi n-or ști nimic și nici n-or avea de la cine învăța. Așa după cum văd eu nu prea mai muncește nimeni și numai așteaptă milă, așa că de unde să aibă bani?“ se întreba trist Moșu´ Pavel, neputând să se bucure pe deplin de frumusețea zilei, măcinat fiind de astfel de gânduri.
Mâncare sănătoasă și sigură
Firește, după încheierea cumpărăturilor, fiind o zi frumoasă de toamnă – cu temperaturi de vară, se poate spune – lumea a mai zăbovit împrejurul grătarelor pe care se frigeau apetisanți mititei ori gustoșii virșli de Hălmagiu, alături de un pahar de bere ori suc. În acest domeniu este recunos­cut faptul că unii dintre cei mai căutați virșli sunt ai gospodarului Gelu Sida, oamenii venind de la zeci de kilometri în acestă piață pentru a-i gusta.
Câțiva mușterii ai tarabelor pe care se frigeau aceste bunătăți – veniți tocmai din județul Hunedoara – ne spuneau: „după o săptămână de muncă venim aici să facem cumpărărturi dar și să gustăm niște virșli și alte bunătăți. Aici măcar sigur ști ce mănânci; că în alte părți noi nu mergem. Mai ales când vedem și din ce animale se fac unele produse. Venim aici, cu toată familia, mâncăm aici și luăm și acasă. Noi de doi ani facem aceste drumuri aici“.
Trebuie spus însă că, spre deosebire de alți ani, piața a fost invadată și de frumoasele flori de sezon. Crizantemele de toate culorile aduceau o notă sărbătorească întregii piețe.
 (V.S.)

Recomandările redacției