Guttenbrunn paginaO parte dintre arădenii care locuiesc pe strada Adam Guttenbrunn din Aradul Nou au fost pur şi simplu blocaţi în case. De aproximativ o săptămână oamenii s-au trezit că trotuarul din faţa casei şi din faţa porţilor este ocupat de munţi de pământ, provenit în urma excavărilor făute de muncitorii care introduc o conductă de gaz. Cum era de aşteptat, locatarii care au maşini şi nu au avut inspiraţia să le scoată pe stradă, sunt nevoiţi să-şi găsească alte mijloace de transport, iar ceilalţi să-şi caute locuri de parcare cât mai ferite de hoţi. Ceea ce este însă mai grav este că toată lumea care locuieşte pe partea pe care se află şanţurile săpate de muncitori trebuie să facă adevărate exerciţii de echilibristică să ajungă până la poartă, astfel încât unii bătrâni au decis că este mai bine să nu mai plece de acasă. Mai mult, sunt zone în care pământul a ajuns până la garduri, astfel încât accesul la case este şi mai anevoios. Ajunşi în pragul disperării, oamenii au cerut sprijinul presei. „Eu nu am maşină, dar nu pot să înţeleg de ce s-a blocat aici totul. Cei care au maşini sunt mult mai revoltaţi. De altfel, nu mi se pare deloc normal ce se întâmplă. Iniţial au băgat ţeava de canalizare, iar acum vor pune peste ea ţeava de gaz. Ce se va întâmpla când se va sparge ţeava de canalizare, pentru că ţeava de gaz va fi deasupra”, susţine Ioan Mârza.
„E strigător la cer”
Elisabeta Socol, o bătrână care locuieşte într-o casă ascunsă de pământ, se întreabă de ce nu au făcut muncitorii un podeţ, pentru a putea şi ea să iasă mai uşor din casă. „Pe noi nu ne bagă în seamă nimeni. De ce nu au făcut un podeţ, să pot şi eu ieşi în drum? Nu se poate trece pe aici. Cât mai durează până vor pune prostia asta? Nu înţeleg de ce nu se sapă o porţiune, unde să se pună conducta, apoi să se astupe şi să se sape o altă porţiune? Aşa oamenii nu ar mai fi afectaţi”,  spune femeia. O altă locatară, Dorina Lala, susţine că ceea ce se petrece este strigător la cer. „Nimeni nu este interesat că noi nu mai putem ieşi din case. E strigător la cer. De o săptămână suntem blocaţi. Au venit, au legat o ţeavă şi uitaţi-vă ce morman de pământ au lăsat în urmă. E bătaie de joc. Într-o seară, un autobuz a intrat pe stradă de pe Cibinului. Din cauza mormanelor de pământ şoferul a făcut atâtea manevre că îmi era teamă că răstoarnă stâlpul de curent”, povesteşte Dorina Lala. Femeia mai susţine că dacă va ploua, casa sa va avea serios de suferit din cauza apei, care nu va mai avea pe unde să se scurgă, rămânând pe trotuar. „Când plouă, apa are 20 de centimetri. Pe nimeni nu interesează. Când vreu să vorbesc cu muncitorii, îmi spun că cei de la Primărie au aprobat lucrarea”, a ţinut să precizeze Dorina Lala.
Reprezentanţii firmei fac promisiuni
Pe de altă parte, reprezentantul firmei care lucrează în zonă promite că pământul va dispărea, săptămâna aceasta, de pe trotuare. „Mai aşteptăm doar să se facă sudurile şi apoi să vină cei de la E-On să verifice sudurile, apoi vom astupa şanţurile. În ceea ce priveşte podeţele de acces, nu le-am putut amplasa acolo unde a fost pusă conducta pe marginea şanţului, pentru că urmează să o coborâm în pământ”, susţine bărbatul.
Deşi am solicitat şi un punct de vedere de la Primărie, până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.

Recomandările redacției