Castelul Mocioni va fi în curând licitat

Castelul Mocioni va fi în curând licitat

Aducem câteva date în plus despre Castelul Mocioni al cărui frumos parc împrejmuitor va găzdui în acest week end minunatul eveniment muzical, Festivalul Folk Maris.

Deținătorii castelului
Familia Mocioni a avut mai multe proprietăți în Banat iar a doua ca mărime este cea de la Bulci. Lânga castel, Anton Mocioni de Foen a zidit o biserică și o școală pentru copiii din sat. Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de Anton Mocioni de Foen iar domeniul și castelul au fost moștenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i fratelui său Victor – care și-a petrecut viața în strainătate – o rentă anuală de 10 000 florini aur. În timpul ultimilor doi proprietari – Anton și fiul său adoptiv Ioan Mocsony-Stârcea – castelul din Bulci a cunoscut o viață intensă, aici venind adesea la vânătoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânătoare era Anton, precum și regina mamă Elena și regele Mihai I. În 1943 acesta va achiziționa castelul de la Savârșin. Castelul de la Bulci a fost naționalizat și transformat în 1949 în sediul G.A.S. și mai apoi în preventoriu TBC.

CASTEL MOCIONI BULCI5

Grădina Castelului, chiar neamenajată, impresionează vizitatorii

Castelul va fi licitat
Inimosul primar din Bata, comună de care aparține satul Bulci unde se află Castelul Mocioni, ne spunea recent că soarta acestui frumos edificiu se va hotărî curând.
„Ne bucurăm să aflăm că soara frumosului castel se va hotărî în curând. A fost evaluat și acum se lucrează la procedurile de licitație, el urmând fi vândut «sub ciocan» cum se zice, adică prin licitare directă. Din câte știm noi va participa la licitație și moștenitorul familiei Mocioni, Michael Stârcea care și-a manifestat în repetate rânduri intenția de a-l readuce în inventarul moștenirii familiei. Indiferent cine îl va achiziționa noi sperăm că îl va utiliza mai apoi în direcții culturale, cu atât mai mult cu cât în Bata, în ultimul deceniu cel puțin, noi am inițiat multe activități culturale de renume – Festivalul Folk Maris fiind unul dintre ele, iar Festivalul vânătorii fiind în spiritul tradiției locurilor dar mai adăugăm Et lettera, două tabere anuale de pictură, un Festival cultural sprijinit de Centrul Cultural ș.a. – care au ridicat valoarea culturală a zonei noastre“ ne spunea primarul din Bata.

Material realizat cu sprijinul Primăriei Bata

Recomandările redacției