Proiectul imobiliar Arad Plaza a fost inaugurat săptămâna trecută cu surle și trâmbițe, dar vocile care nu se aud sunt cele ale locatarilor din blocurile aflate în aceeași curte, spațiu confiscat în mare parte de dezvoltatorul imobiliar. Locatarii blocurilor dimprejurul construcției ne-au povestit despre diverse probleme apărute o dată cu începerea construirii blocului Arad Plaza, dar și despre problemele apărute la finalizarea construcției, sau cele care încă persistă. Proiectul imobiliar include 107 apartamente și 1.200 de metri pătrați de birouri.  „Pe mine m-a deranjat. Dar acum am vorbit cu șeful șantierului, cu directorul. Acum s-a terminat construcția, au asfaltat curtea. Curtea nu e a noastră, e a Primăriei, nu-i a blocului, a asociației. Cei de la Primărie au făcut asfaltarea, prin ordinul Plaza, e clar. La celălalt bloc au fost mai multe discuții, de la scara A și B. Sunt administrator la blocul care este vis-a-vis de Plaza, în curtea mare de dincolo, care are intrarea pe bulevard. Pe mine m-a afectat cel mai mult acolo, pentru că acolo a fost praf și mizerie. De când a fost cooperativa aceea acolo, eu acolo am fost administrator, unde e blocul Plaza. A fost depozit la cooperativa de consum și acolo s-a construit. A fost și când a fost iarba mare, acolo vin boschetarii, au făcut foc. Locatarii s-au plâns de multe ori, dar acuma sunt mulțumiți că totuși s-a făcut ceva. Nu știu cum o să rezolve cu gunoiul, asta e problema. Nu știm unde să punem gunoiul, că intrarea o fi prin partea asta și dincolo, ieșirea, la Plaza și atunci gunoiul chiar vine lângă garaj. Nu avem altă parte în care să îl punem și am vorbit și cu dânșii, ei au spus că deocamdată ei au în partea cealaltă gunoiul, așa că nu ne-ar afecta pe noi aici. Noi aici suntem patru blocuri și toate sunt în curte și nu avem unde să-l punem. Le-am spus că ar fi bine ca Primăria să facă un garaj și să punem acolo gunoiul. Și cu canalizarea trebuie rezolvate, numai trebuie să mergem la Uzina de Apă, să vină cu vidanjera, să se desfunde canalele, pentru că, cum a plouat zilele astea a fost dezastru aici în curte și mai ales că au făcut și asfaltarea, apa s-a ridicat și se bagă în pivniță”, a precizat Pako Oscar, 72 de ani, administrator.

„Nu are ce să caute aici o astfel de clădire”

O altă nemulțumire este faptul că spațiul din curtea interioră e limitat, iar blocurile sunt înghesuite. Potrivit unei locatare, construcția nu își avea locul între blocurile situate la intersecția străzilor Crișan și Bulevardul Revoluției.  Ne-a stricat imaginea, priveliștea. Și e mai aglomerat de când au construit, deci consider că nu are ce să caute aici o astfel de clădire. Locul trebuia să fie ceva mai mare. Noi avem locurile de parcare aici, în fața blocului, ei văd că au locuri de parcare în subteran. Noi avem aici mașinile, restul oamenilor, nu știu, e înghesuit. Mi se pare că este înghesuit și că nu își avea locul aici, asta e părerea mea. Nu a deranjat atâta construcția, cred că s-a construit exact cum se construiește oricare locuință, atâta că s-a făcut foarte multă reclamă, n-a fost cu nimic mai bine construită decât altele. Urmărind eu așa de-a lungul timpului construcția, ca părți bune, s-a terminat relativ rapid, dar nu cred că este ceea ce se spune, nu e la nivelul reclamei care s-a făcut. Dar ceea ce mă deranjează este că suntem deja, mai înghesuiți. Nu cred că era locul unei astfel de clădiri. Nu știu unde vor fi grădinile suspendate, că așa ziceau, că vor fi grădini suspendate, sunt doi, patru pomișori pe care îi bate vântul. Și o altă nemulțumire este faptul că s-au racordat la utilități, dar și la gaz, și noi când ne-am făcut gazul aici și la alte blocuri, mereu am plătit, i-am despăgubit pe ceilalți care s-au racordat înaintea noastră. Ei n-au făcut-o, noi nu am primit de la ei nimic. O astfel de construcție de anvergură, noi nu am primit, pur și simplu s-au racordat, au avut aprobare. Când eu am vrut să-mi pun centrală, trebuia să-i despăgubesc pe toți, până aici, pentru că s-a tras conducta de peste drum. Am împărțit cheltuielile și vecinii care s-au racordat după aceea, au plătit celorlalți cota lor parte. Aceștia nu au făcut-o. Atunci s-au racordat și nu au întrebat pe nimeni, asta îi o chestie care pe mine mă enervează. Oricum nu cred că aș dori să locuiesc în asemenea locuință, fiindcă mi se pare scumpă și nu oferă ceea ce se spune”, a spus P.O., profesoară, 54 de ani.

„O să ripostăm!”

Pe de altă parte, reprezentanții unei firme situată în zona respectivă spun că nu au fost afectați de construirea blocului Arad Plaza.  „Au denivelat, mulți cred că au agățat cu bara sau cu podul mașinii în momentul în care au trecut. Am auzit câteva nemulțumiri între vecinii care locuiesc la blocurile de aici. Firma nu are de suferit din cauza construcției Arad Plaza. Activitatea noastră tot așa a funcționat indiferent că au făcut blocul sau nu l-au făcut”, a spus Dana Komlodi, 33 de ani. Contactați telefonic, reprezentanții Arad Plaza au declarat: „La noi nu a fost depusă nici o plângere, nimeni nu a venit să se plângă. Vă spun că nu sunt în prezent nici un fel de plângeri. Noi am vorbit cu locatarii și nu e nici o problemă. Dacă era să fie ceva nemulțumiri, erau acum un an jumătate, când se făceau construcțiile, când se punea betonul și era gălăgie, dar acum s-au terminat lucrările. Ba din contră, noi le-am crescut valoarea apartamentelor cu complexul nostru și ei ne blamează”. Ca un răspuns final, reprezentanții au declarat: „O să ripostăm!”.

Recomandările redacției