Locuințele arădenilor, asigurate în procentaj mult peste media pe țară

0
212

În prezent, Municipiul Arad prezintă un procentaj de asigurare obligatorie a locuințelor de aproape 34%, față de 23% în județ și sub 20% media pe țară, în condițiile în care peste 90% din locuințele din România se află în proprietate personală. Situația survine pe fondul intării în vigoare de peste 12 ani a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a tuturor locuințelor.

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară au remarcat că orașul Arad a obținut o creștere de aproape 7% a gradului de asigurare obligatorie a locuințelor în primele 9 luni ale anului curent, deoarece procentajul apartamentelor și caselor asigurate stagnase între 26 și 27%, în anii 2018, 2019 și 2020.

În funcție de tipul locuinței asigurate, polița PAD reprezintă echivalentul în lei, la cursul Băncii Naționale a României, valabil la data efectuării plății, a sumelor: 20 euro, pentru locuințele de tip A (construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic);10 euro, pentru locuințele de tip B (construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic).

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor se poate sancționa de către agenții constatatori din cadrul Direcției Generale Poliția Locală cu amendă de la 100 la 500 lei (acțiune care nu a fost pusă în practică, însă, la Arad, până în prezent).

Contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se încheie în formă scrisă, fie în mod direct între PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor S.A.) și proprietarul locuinței, fie prin mijlocirea societăților de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. În situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și prima a fost achitată integral, PAD rămâne valabilă până la data trecută în contract. Persoana care devine proprietară a unei locuințe neasigurate, este obligată să contracteze o PAD, în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.

În perioada următoare, reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Arad vor primi de la echipajele de poliție locală flyere realizate de ASF și PAID, în vederea consolidării procesului de instruire a proprietarilor de locuințe cu privire la asigurarea obligatorie și facultativă a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.