Preţul mediu la care sunt scoase la vânzare locuinţele în cele cinci mari oraşe analizate a crescut astfel la 973 de euro pe metru pătrat, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

„Trendul general crescător al preţurilor consemnat luna trecută a fost dictat, într-o proporţie însemnată, de scumpirile consemnate de locuinţele din blocurile construite înainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari oraşe analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; în contrapunct, scăderi notabile au fost consemnate de unităţile locative noi din trei centre urbane. În ciuda discuţiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma să scoată apartamentele vechi din cursa finanţărilor co-garantate de către stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arată deloc dispuşi să-şi reducă pretenţiile. Chiar dimpotrivă”, se arată într-un comunicat.

În Capitală, preţul mediu a scăzut cu 1,5% în februarie faţă de ianuarie şi cu 4,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2012, ajungând la 1.099 de euro pe metru pătrat. Bucureştiul este, de altfel, singurul oraş în care apartamentele vechi nu s-au scumpit în ultima lună, preţul mediu cerut pe acest segment menţinându-se la nivelul atins în luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru pătrat util. Faţă de perioada similară a anului precedent, valoarea actuală este cu 4,4% mai mică. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitală însă, în ultima lună a avut loc o scădere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru pătrat util. Acest preţ este cu 7,3% mai redus decât cel cerut în urmă cu 12 luni.

În Braşov, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi s-a menţinut constant în ultima lună, la 862 de euro pe metru pătrat, ceea ce marchează un avans de 0,5% faţă de acum 12 luni. Locuinţele construite înainte de 1990 s-au scumpit în februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual este cu 0,9% mai mic. Pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite în acest oraş a scăzut cu 2,3% în ultima lună, de la 952 la 930 de euro pe metru pătrat. Braşovul este singurul oraş în care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decât anul trecut, diferenţa fiind de 5,6%.

Preţurile locuinţelor noi şi vechi din Cluj-Napoca au consemnat un avans de 2,8% în ultima lună, la 905 euro pe metru pătrat. Faţă de februarie 2012 preţul este cu 3,1% mai mic. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de nivelul de 962 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut locuinţele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine.

Pe de altă parte, Cluj-Napoca este oraşul în care locuinţele noi s-au scumpit cel mai mult în ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru pătrat, cu 5,7% mai mult decât în februarie (808 euro pe metru pătrat), dar cu 2,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012.

În Constanţa, apartamentele s-au scumpit în ultima lună cu 1%, la 874 de euro pe metru pătrat, diferenţa faţă de februarie 2012 fiind de 4,7%, în scădere. Locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat în ultima lună cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul actual este cu 5,3% mai mic. Oraşul de la malul mării este al doilea care a consemnat scumpiri şi pe segmentul locuinţelor noi. Preţurile acestora au crescut în ultima lună cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe metru pătrat util. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 2,9%, în scădere.

Locuinţele din Timişoara au consemnat în februarie un declin al preţurilor de 0,6%, la 787 euro pe metru pătrat, valoare cu 4,1% mai redusă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de pragul de 771 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Valoarea actuală este cu 3% mai mică decât în februarie 2011. La polul opus, oraşul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al preţurilor pe segmentul apartamentelor noi, respectiv 5,9% în ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat în prima lună a anului. Preţul actual, de 827 de euro pe metru pătrat util, este cu 9% mai mic decât în urmă cu 12 luni. Timişoara este, astfel, oraşul în care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult în ultimul an.

 

Recomandările redacției