Dezastru pentru sute de locuitori ai localităților Bocsig, Mânerău, Răpsig, Beliu, Benești, Bochia, Secaci, Tăgădău, Vasile Goldiș, Chișlaca, Craiva, Ciuntești, Coroi, Mărăuș, Rogoz, Stoinești, Susag, Șiad, Tălmaci, Hășmaș și Comănești care trebuie să se descurce fără apă în cele mai toride și secetoase zile ale anului. Robinetele sunt goale de zile bune, iar oamenii sunt nevoiți să se descurce așa cum pot. Sunt familii cu copii mici, pe de altă parte sunt foarte mulți bătrâni, ca să nu mai vorbim că, fiind localități rurale, există foarte multe animale care au nevoie de apă. Pe lângă asta, oamenii se plâng de faptul că mașinile de spălat se strică pentru că presiunea din robinete scade brusc, ajungând chiar să se oprească.

Telefoanele curg la Compania de Apă, însă de fiecare dată se primește același răspuns: „Nu avem ce să facem“. Locuitorii celor 19 localități au însă nevoie de mai mult decât atât. „Avem un copil de un an și jumătate și plătim factura de apă la zi. Am renunțat la fântâna pe care o aveam în curte pentru că apa nu era potabilă. De asemenea, mai avem și animale pe care trebuie să le adăpăm: porci, găini, rațe și o vacă. Nu mai punem la socoteală pisica și câinele. Nu mai vorbim nici de plantele pe care le avem și care pe seceta asta au nevoie de apă pentru că altfel se uscă cu totul. Din fericire nu avem solarii, atunci ce ne-am fi făcut? Dacă în ceea ce ne privește pe noi, ne descurcăm pentru că ne cumpărăm apa de la magazin, cu animalele ce facem? Îi cumpăr la vacă găleți cu apă plată? Cum ne spălăm hainele? Pentru aia mi-am introdus apă și o plătesc la termen ca să mă folosesc de ea“, ne spune o femeie dintr-o localitate afectată.

Situația este însă una generală, iar oamenii sunt nemulțumiți.

Aceeași apă, dar mai multe branșamente

Cantitatea de apă, capacitatea rezervoarelor și a pompelor este aceeași de câțiva ani și nu mai face față numărului de branșamente și al instalațiilor de picurare care a crescut în ultimii ani foarte mult.

O soluție salvatoare, însă doar pentru vara viitoare, ar putea veni din comuna Bocsig. După foarte multe discuții cu reprezentanții Companiei de Apă Arad, săptămâna trecută a avut loc o ședință în care s-a discutat în mod special problema opririi apei, care ne afectează pe toți, mai ales în perioada de caniculă, când, trebuie să recunoaștem, apa este extrem de importantă.

Concluzia la care s-a ajuns a fost să se stabilească un program de întreruperi, pentru a da posibilitatea de a umple rezervoarele din nou, astfel încât să avem apă în restul timpului.

Astfel, va fi oprită apa în toate satele din comunele Bocsig, Beliu și Craiva în fiecare noapte, între orele 00.00-04.00 și ziua, între orele 09.00-11.00. Acest orar va fi în vigoare pe perioada caniculei, când cantitatea de precipitații este mică, scade nivelul pânzei freatice și se udă în grădini.

Am început de trei săptămâni demersurile pentru a identifica două suprafețe de teren de aproximativ 10-11 ari, pe care să le punem la dispoziția Companiei de Apă Arad, în vederea forării a două puțuri, ceea ce ar rezolva problema în zona noastră. Le-am dat planurile parcelare cu privire la terenurile aflate în zona vizată, care trebuie să îndeplinească niște condiții, iar săptamâna viitoare ne vor comunica amplasamentele cele mai potrivite. În cazul în care comuna Bocsig nu este proprietarul terenului, vom contacta proprietarii privați pentru a se cumpăra de la aceștia suprafețele necesare. Chiar dacă eforturile noastre nu vor rezolva problema de acum, sperăm ca până la sfârșitul lunii august să poată fi forate puțurile, ca măcar începând de vara viitoare să nu ni se mai întrerupă apa, este un mesaj postat pe pagina de Facebook a primăriei Bocsig.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției