Situația locuitorilor din comuna arădeană Mișca pare de necrezut: firma care administrează colectarea deșeurilor nu a mai ridicat gunoiul de peste o lună și jumătate. Oamenii sunt disperați și încearcă să își rezolve problemele așa cum pot. Degeaba apelează însă la autorități, nimeni nu are soluția pentru problemele lor. Pisica este aruncată dintr-o parte în alta, timp în care gunoaiele rămân în același loc, iar disperarea oamenilor crește de la o zi la alta. „De o lună și jumătate nu a venit nimeni să ridice gunoiul la Mișca. Îl scot afară în stradă de fiecare dată când e stabilit că vine să îl ridice, însă într-un final tot înapoi în curte ajung cu el. Vă dați seama, că de atâta vreme cantitatea s-a făcut tot mai mare. Inițial, am crezut că gunoiul nu se ridică decât de la mine, dar discutând cu ceilalți vecini, am realizat că situația este cu adevărat dramatică. Toți ne confruntăm cu aceeași problemă, care pare să continue la nesfârșit. De la atâta gunoi, au început să apară și rozătoarele – șobolani, de șoareci nici nu mai vorbesc. Am încercat să vedem ce se întâmplă, ce soluții găsim, dar ca de obicei, în România nimeni nu e vinovat de nimic. De disperare, am vrut să mă duc la Arad, dar pe unde să umblu eu la 70 de ani atâția kilometri? Primarul nu face altceva decât să își bată joc de noi, ne spune să ne plimbăm pe la Arad să ne rezolvăm problemele. În plus, mai mult ca sigur că nici nu rezolvam nimic. Cu toate astea, când vine vorba de plată e musai să plătim. Acolo nu există amânare. Mai mult decât atât, culmea, suma nici nu e mică. Plătim câte 20 de lei pe lună, ceea ce mi se pare enorm, mai ales în situația în care ne aflăm“, ne-a declarat Nicolae Haș, locuitor al comunei Mișca.

Ridicarea deșeurilor menajere din localitățile incluse în zona 2 și 5 intră în responsabilitatea operatorului Grup Salubrizare Urbană (GSU), care se pare că nu prea își face treaba. După ce au lăsat să se strângă movile de gunoi în județ, reprezentanții firmei n-au putut fi de găsit de către primarii care i-au contactat pentru a-i chema să își respecte angajamentele. Întrucât în aceste zone problema deșeurilor s-a agravat se impuneau măsuri urgente.

Complicata situație a gunoaielor

Vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea, preşedintele ADI Deşeuri Arad a cerut în Adunarea Generală a Acţionarilor, rezilierea contractului cu firma desemnată să adune gunoiul din zonele 2 şi 5 ale judeţului – GSU. Asta pentru că, la aproximativ o lună de când operatorul își intrase în atribuții se pare doar teoretic, în localitățile din zona 2 și 5 gunoiul a rămas în stradă și în fața gospodăriilor.

Vicepreședintele CJA a propus chiar joi, 7 februarie, începerea procedurilor de reziliere a contractului cu GSU și cum era de așteptat, majoritatea celor prezenți la adunare a fost de acord. „Am avut o lună în care am monitorizat activitatea colectării deșeurilor în cele patru zone. Pentru că în localitățile din loturile 2 și 5, de care trebuia să se ocupe operatorul Grup Salubrizare Urbană există mari probleme, am luat hotărârea să le propun primarilor în ședința AGA de la ADI Deșeuri, rezilierea contractului. Eu le-am făcut propunerea și a fost la latitudinea lor. Din cei prezenți la ședință, în afara conducerii administrației Șimand, toți au fost de acord să înceapă procedurile de reziliere“.

Contactat telefonic, Sergiu Bîlcea este de părere că firma și-a asumat un contract pe care nu avea capacitatea de a-l onora: „Oamenii din Mișca au perfectă dreptate și sunt îndreptățiți să fie nemulțumiți de modul în care firma de salubritate își face treaba. Și-au asumat obligații pe care nu sunt capabili să le îndeplinească, pentru că nu au capacitatea necesară. Vor răspunde inclusiv penal pentru asta, pentru că lipsesc mașinile pe care le-au declarat. Trebuie să răspundă în fața organelor statului pentru această situație dar, deocamdată, prin ceea ce s-a hotărât în ședința AGA ADI Deșeuri sunt doar începute procedurile în vederea rezilierii. Practic, noi le dăm acum un ultim avertisment și dacă nu se vor conforma se va trece la următoarea etapă. Pe mine nu mă interesează să discut cu reprezentanții firmei, ci să vină să ridice deșeurile. Procedura de reziliere este una în etape și va mai dura până când va fi o situație clară. Din punctul meu de vedere este clar că această firmă păcălește arădenii“.

Totodată Sergiu Bîlcea nu a ezitat să arunce pisica în ograda celor de la ADISIGD: „Noi am demarat o plângere și cerem rezilierea contractului. Este tot ce s-a putut face din partea noastră. De monitorizarea activității firmei se ocupă însă ADISIGD. Întrebați-i pe ei ce soluție au“.

În următoarea perioadă, în AGA ADI Deșeuri se va stabili exact următorul pas în vederea rezilierii, însă trebuie menționat că toată procedura este una stufoasă.

Conducerea Consiliului Județean speră acum la finalul masterplanului „Sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide“ – un proiect ce se ridică la circa 30 de milioane de euro că nu va avea de achitat corecții financiare.

Adrian Țolea, directorul ADISIGD, nu vede însă o rezolvare atât de simplă a problemei deșeurilor din aceste zone: „Într-adevăr, firma este neserioasă. Au promis că vin cu niște mașini, ca în cele din urmă să colecteze deșeurile cu niște utilaje aparținând primăriilor din zonă. Am atras atenția încă de la început că le lipsesc mai multe autorizații, inclusiv cea de mediu, dar nu am fost ascultat. Nu văd decât două variante. Fie firma va veni în cele din urmă cu mașinile pe care le-a promis, ceea ce e foarte greu de crezut, fie se va rezilia contractul. În acest ultim caz, există însă un risc uriaș ca masterplanul pe deșeuri să cadă, iar Consiliul Județean Arad să piardă banii europeni“.

  • Bun spune:

    Trebuie să sch.primarul pe Tibi nu al mai interesează decât singurul lui sat satu nou

    • Mateo spune:

      Stire falsa!La Mișca gunoiul sa ridicat.Domnul asta Has Nicolae probabil traieste in alta lume.Nici taxa de 20 lei nu este reala.Minciuni!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției