Modul în care este construită linia ferată de Frontieră Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan – European, a băgat groaza în locuitorii comunei Bata, situată pe Valea Mureşului. Oamenii susţin că în felul în care este construită calea ferată acum există toate şansele ca apele râului Mureş să se reverse asupra satelor lor, ducând astfel la un dezastru de neînchipuit. Mai mult, aceştia atrag atenţia asupra faptului că nu doar comuna lor ar putea fi afectată de ape, ci şi o parte însemnată a localităţilor de pe Valea Mureşului, în special comuna Birchiş. „Noi suntem însă cei mai afectaţi. Dacă se revarsă Mureşul, întreaga localitate Bulci va fi sub ape. Practic, va fi ştearsă de pe faţa pământului“, susţine Ladislau Heleport, viceprimarul comunei Bata.

Locuitorii comunei sunt îngrijoraţi de faptul că în urma construcţiei căii ferate, s-a ridicat nivelul pământului cu 5 metri, formând astfel un dig. „Problema o reprezintă tocmai acest dig. Noi ne dorim ca linia ferată să fie construită pe piloni, ca să permită scurgerea apei. Întreaga zonă între Bătuţa şi Săvârşin a fost dintotdeauna o zonă foarte largă de revărsare a Mureşului, atunci când erau multe precipitaţii. Tocmai datorită acestei zone, în care Mureşul se putea revărsa, Aradul scăpa de inundaţie. Nu mai vorbim de comuna noastră, care va fi acum sub ape“, atrage un semnal de alarmă Heleport.

Acesta mai susţine că în inundaţiile care au avut loc în anii 1975 – 1977, apele au ajuns până la primăria din Bata, în condiţiile în care zona dintre Bătuţa şi Săvârşin nu era îndiguită. La o eventuală inundaţie, în condiţiile actuale, situaţia ar fi catastrofală.

„Ne vom aduna în această seară, pentru a discuta această problemă, de la ora 19.00, la Primăria din Bata. Vom avea o întâlnire cu cei de la CFR, Apele Române şi cu conducerea Consiliului Judeţean Arad“, a declarat viceprimarul.

Recomandările redacției