strazi primaDeşi stau la doar câteva minute de centru, locuitorii mai multor străzi situate în Aradul Nou, în apropiere de Mureş, au parte de condiţii demne de… Evul Mediu. Asta, dacă ne gândim la noroaiele şi gropile care au transformat zona într-un veritabil coşmar.
Într-una din zilele trecute am primit un telefon la redacţie. „Veniţi să vedeţi cum sunt străzile care dau din Tabacovici. Sunt pline de noroi, une­ori sunt de-a dreptul impracticabile”, ne-a spus o voce de la celălalt capăt al firului. Făcând o scurtă documentare în zonă, am constatat că arădeanul care ne sunase nu a exagerat cu nimic, dimpotrivă, a fost cât se poate de reţinut.
Am început o scurtă plimbare, pe jos, la intersecţia dintre strada Sever Secula cu strada Berzei, când, văzând în mijlocul drumului o groapă imensă, plină cu apă, am considerat că este mai sănătos să-mi las maşina undeva în siguranţă. La doi paşi de balta cu pricina, pe un perete se vede o inscripţie cum nu se poate mai sugestivă pentru ceea ce gândesc oamenii care locuiesc în zonă: „Jos Falcă!”.  Dacă mesaje de acest fel nu am mai văzut, în schimb străzi desfundate, gropi, mizerie, noroi, am întâlnit la tot pasul, cu toate că strada pe care locuieşte primarul se află la doi paşi. Unele cratere, mai adânci au fost acoperite însă cu resturi provenite la diverse materiale de construcţii, proprietarii caselor din apropiere temându-se probabil că-şi vor distruge maşinile dacă nu vor face ceva. Trecând prin dreptul străzii Diaconul Coresi, am observat că este plină de gropi, despre strada Gustav Augustini se poate spune fără tăgadă că a fost lăsată în părăsire, strada Bobâlna arată probabil aşa cum ar fi arătat pe vremea Răscoalei de la 1437-1438. Pe strada Macului, doi localnici s-au plâns că se simt abandonaţi de Primărie. „Când plouă, străzile acestea sunt pline de noroi, iar vara, când e cald, sunt pline de praf. Strada Tabacovici a fost asfaltată. Trebuia să se facă şi celelalte străzi, care se intersectează cu ea. Aici, în apropiere, este un magazin mic. Din când în când trebuie să facem cumpărături. Acum ne umplem de noroi dacă mergem acolo”, spune Anica Bacoş, o femeie nemulţumită de modul în care îşi fac datoria autorităţile locale. Dumitru Buciu, un bărbat care stă pe Macului, susţine că strada a fost asfaptată înainte de alegerile de acum cinci ani, însă stratul de bitum a fost foarte subţire, aşa că nu a rezistat mult. „Stau aici din 1960. Am plătit tot timpul impozite, aşa mărite, cum vor ei. Îna­inte de votarea trecută, acum cinci ani, s-a pus un deget de asfalt. A doua zi a fost aruncat de pe stradă. De atunci, au tot spus că vin să ne facă strada. Cum ai venit dumneata, aşa au venit şi ei. Ar trebui să mer­geţi la primar acasă, să vedeţi cum e strada acolo”, spune Buciu.
Stradă pietruită de locatari
O cale de acces ieşită puţin din tipare am putut observa pe strada Petalelor. Până la mijlocul străzii a fost pus un strat de criblură, astfel încât maşinile şi pietonii pot circula în condiţii civilizate pe o anumită porţiune de drum. Nu mică mi-a fost mirarea, când am aflat că nu Primăria a fost cea care a dus pietrişul. Locatarii au pus mână de la mână, au strâns bani şi au cumpărat câteva remorci de criblură, pentru a scăpa de noroaie. „Cei care au făcut construcţiile de aici au avut o sursă suplimentară şi au pus pietrişul acesta pe drum. De trei ani am tot vorbit cu reprezentanţii Primăriei să facă ceva şi pentru străzile acestea. Le-am spus să arunce o criblură ceva, să scăpăm de praf, vara, şi de noroi, primăvara, toamna şi iarna. Mi s-a spus că străzile au fost scoase la licitaţie. Dacă faceţi un pas dincolo de Tabacovici veţi vedea că străzile sunt puse la punct. E bine că este aşa, dar partea noastră a fost neglijată”, spune un locatar de pe strada Petalelor.
Deşi am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei, în cursul zilei de ieri nu am primit niciun răspus.

  • H. L. spune:

    Este in avantajul cetatenilor dar si al ziarului, faptul ca se aduc critici la adresa unitatilor administrative.
    Decat laude desarte mai bine observatii decente si ferme.
    Cetatenii si asa sunt lasati in paragina. Politicienii sunt ocupati cu mici sau mari scandaluri, vendette, etc, nu mai au timp si pentru o gandire rationala.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției