Locuitorii din Hălmăgel, împreună cu primarul Mihaela Banci, sunt mulţumiţi de realizările din comună

1
1802

Voicu Sida 

„Mai este aproximativ o lună şi încheiem un an de activitate, cu rezultate bune. Nu doar eu sunt de această părere, ci şi locuitorii comunei pe care o păstoresc, cei care mi-au încredinţat votul şi încrederea lor. Sunt mulţumită, în primul rând, că nu le-am dezamăgit aşteptările, iar lucrările de modernizare a drumurilor au decurs foarte bine“, ne-a declarat Mihaela Banci, edilul şef al comunei Hălmăgel.

Pentru a afla mai multe detalii despre comuna de munte, ne-am adresat doamnei primar cu rugămintea de a ne prezenta câteva din obiectivele realizate, dar şi altele care sunt în derulare şi nu numai. „Pentru început vreau să vă spun că noi, primarii, întotdeauna am vrea să facem mai mult, dar te loveşti şi de anumite neajunsuri, dar vă recunosc că sunt mulţumită de ceea ce am realizat. Drept dovadă, după ce terminăm discuţia pe care o avem aici, în birou, vă invit să mergem pe teren“, spune Mihaela Banci.

Evident că o asemenea invitaţie nu poate fi refuzată, aşa că iată-ne pe teren. „Aşa cum am precizat, ne apropiem de finalizarea proiectului de modernizare a străzilor din Hălmăgel. Este un proiect mare, cu ajutorul căruia am reuşit să îmi surprind locuitorii comunei, care mi-au mărturisit că nu s-au gândit vreodată că vor avea nişte drumuri mai bune, darămite să aibă drum asfaltat până în faţa curţii. Pot să vină în papuci de casă până la Primărie. O să vedeţi şi alte străzi în teren“, spune primăriţa.

La şcoala din Luncşoara se amenajează grupurile sanitare, deci se modernizează astfel încât să nu mai existe diferenţă între copiii din această localitate şi cei de la şcoala de centru din Hălmăgel. „Totodată am semnat contract pentru cadastrare, acum se lucrează la partea tehnică şi se va trece pe urmă în teren. În urma calamităţilor naturale au fost afectate drumurile şi nişte podeţe. Am atacat deja lucrările la un podeţ şi ne apropiem de finalizare, în total fiind vorba despre trei“, ne mărturiseşte primăriţa.

Activitate culturală intensă

În ciuda amplelor lucrări de modernizare, activitatea culturală a comunei Hălmăgel nu este deloc neglijată. „În acest an am avut o întâlnire cu «Fii satului», un eveniment important în cadrul căreia au avut loc momente emoţionante, cu lacrimi pe obraji. Au fost oameni care nu s-au văzut de zeci de ani şi au avut acum oportunitatea să o facă în cadrul acestui eveniment emoţionant“, ne mărturiseşte Mihaela Banci.

Pe de altă parte, se poate observa cu ochiul liber cum toate căminele culturale de pe raza comunei sunt modernizate.

De asemenea, primăria mai are depus un proiect important pe GAL, care prevede dotarea SVSU din comuna Hălmăgel cu un ATV care este prevăzut cu toate dotările pentru zona aceasta de munte în caz de situaţie de urgenţă. Mai sunt proiecte în care sunt prevăzute modernizarea unor drumuri cum ar fi DC46 Luncşoara, DC47 Ţoheşti şi străzi aferente. Totodată primăria mai are în vedere un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal.

Comuna se îmbracă de Sărbătoare

Având în vedere că iarna vine mai repede la Luncşoara decât la Arad, iar în această zonă se simte deja miros de zăpadă, am întrebat-o pe doamna primar Mihaela Banci cât de pregătită este comuna administrată de domnia sa pentru venirea sezonului rece. „Da, suntem conştienţi de asta şi tocmai de aceea ne-am pregătit în acest sens. Avem un buldoexcavator şi un tractor lamă care este prevăzut şi cu un tocător de vegetaţie. În acelaşi sens, am pregătit şcolile cu lemne pentru încălzire. În general, eu nu neglijez învăţământul mai ales având în vedere că de acolo am venit la primărie“, ne răspunde Mihaela Banci.

Am văzut că deja străzile sunt împodobite cu ghirlande pentru sărbătorile creştine de iarnă. „Da, aşa este. Deja le avem puse în toată comuna şi aşteptăm cele mai frumoase sărbători de peste an“, ne spune primăriţa.

Lucrări masive efectuate de INTECO HOLDING

Parcurgând străzile din comună, nu am putut să nu remarc transformarea uriaşă a acestei zone. Fiind prezenţi pe teren, am început cu modernizarea străzilor în Hălmăgel, unde lucrările masive au fost efectuate de către firma de construcţii INTECO HOLDING, al cărei administrator este omul de afaceri arădean Ovidiu Palcu. „Eu, împreună cu locuitorii întregii comune suntem extrem de mulţumiţi de activitatea acestei firme de construcţii. Lucrările sunt realizate la timp şi de foarte bună calitate“, ne spune primăriţa.

Am fost pe vreo cinci străzi, unde câţiva dintre cetăţeni au ţinut să stea de vorbă cu noi. Iată ce ne spune domnul Nicolae Codreanu din cătunul Codrineşti: „Nimeni nu s-a gândit vreodată că vom avea apă curentă şi drum asfaltat. Să mergi cu papuci de casă pe el până la Biserică sau la primărie. Doamnă primar, ce îmi mai trebuie mie oraş, deşi sunt în vârstă, când am aer curat de munte, apă curentă, asfalt şi linişte? Să stau în aerul ăla poluat şi în zgomotul de oraş?.

În timp ce ne întorceam de pe teren, am fost abordat de o altă persoană, care mi-a spus: „Noi avem de toate aici, dar tineretul a migrat la oraşe pentru că nu sunt locuri de muncă la ţară. Noi ne-am ocupat cu creşterea animalelor. Aţi văzut ce au făcut cu noi“.

Voicu Sida

 

1 COMENTARIU

  1. Tot de comuna Halmagel aparține și satul Tirnavita, de care doamna primar a cam uitat… Ne-a promis și nouă asfalt, dar nu am primit decât 800 m în 2 mandate,de la intrarea în sat până la biserică… Copiii noștri merg iarna la școală și grădiniță cu microbuzul pe drum de pământ, ici colo pietruit, de ne e și frică, nouă, părinților să îi trimitem când este vreme rea. De promisiuni și laude noi suntem sătui dar doamna primar este mai interesată, normal, de satele cu populație mai numeroasa, de unde poate aduna mai multe voturi, nu de noi… Nu a mai trecut prin sat nici nu mai țin minte de când și cred că nici dânsa nu-și mai amintește… O s-o vedem în preajma alegerilor, ca de obicei…Vă invităm pe la noi să vedeți și ce nu a făcut doamna primar în 2 mandate, nu pdoar ce se laudă atâta că a facut. Sunt atâția primari care asfaltează drumuri doar al nostru se plânge că nu poate, că nu o ajută de la județ, povesti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.