spirometriePentru toți cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai puțin de 64 de medici, din peste 30 de orașe, oferă spirometrii gratuite. Campania pentru depistarea BPOC se va desfășura între 4 și 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici și spitale de stat. În Arad testările au loc la cabinetul din str. Ştefan Augustin Doinaș nr 27.
Doar o mică parte dintre românii bolnavi știu că au BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), ajung la medic, fac analize și primesc tratamentul adecvat. Boala se poate depista cu ajutorul analizei de spirometrie. Aceasta se face simplu și rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc.
Aproximativ un milion  de români suferă de boli  de plămâni
BPOC este o boală despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depășind în următorii ani diabetul zaharat. Această boală afectează plămânii, blocând parţial căile respiratorii. Fumatul activ şi pasiv reprezintă prin­cipala cauză de îmbolnăvire. La aceasta se poate adăuga, într-o măsură mai mică, poluarea atmosferică la locul de muncă sau poluarea casnică. Dar se pare că există şi o pre­dispoziţie de a dezvolta această afec­ţiune care nu apare la toate persoanele care fumează.
Un studiu reprezentantiv pentru România, făcut în 2012, pentru Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, lovind în aceeași măsură bogații și săracii. Boala afectează grav persoane cu vârste între 40 și 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potenţialul maxim. Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer). „La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticați cu BPOC fiind nefumători. Alți factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Testările organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, vor avea loc în 32 de orașe din 24 de județe (Alba, Arad, Argeș,  Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vrancea) şi Bucureşti. În Arad, spirometriile vor fi efectuate de către doctorul Dana Olar, medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Dispensar TBC. Arădenii pot beneficia gratuit de această analiză în urma unei programări care se poate face telefonic la numărul de telefon: 0257/228885.
Timeea Kavai
Ştefana Stoica

Recomandările redacției