Arădenii care vor să plece peste granițe și au nevoie de pașapoarte, trebuie să știe că pot face ceva pentru a evita pe cât posibil aglomerația de la ghișee. Programările sunt la doar un buton  distanță.
Pe pagina oficială a Instituției Prefectului – Județul Arad, cetățenii au oportunitatea să interacționeze în mod direct cu Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple – pentru depunerea documentelor în vederea obținerii pașapoartelor – spre a se evita timpii de așteptare la ghișee. Butonul de programări online, fiind înființat pentru eliminarea, în timp, a aglomerației, poate fi accesat atât de pe pagina web a Instituției Prefectului – Județul Arad, cât și de pe pagina web a Direcției Generale de Pașapoarte București: epasapoarte.ro. Programarea online se face pe numele solicitantului de pașaport, iar în cazul în care depun cereri mai mulți membri ai unei familii, se face câte o programare pentru fiecare persoană în parte.
De asemenea, arădenii care se prezintă în vederea depunerii cererii de pașaport trebuie să achite, în prealabil, pe numele titularului de pașaport, taxa reprezentând contravaloarea documentului. Această taxă nu se poate achita la sediul Serviciului de Pașapoarte Arad, ci doar la instituțiile abilitate, indicate pe pagina de internet a Prefecturii.

Recomandările redacției