carduriÎn luna aprilie se aşteaptă ca primele carduri de sănătate din ţară să ajungă la Arad şi la Iaşi. Cardul na­ţional de sănătate este un proiect strategic al Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate. Distribuirea acestuia se va face gratuit, prin poştă, iar asiguraţii le vor activa odată cu pre­zentarea lor la medicul de familie, la specialist, sau în casele judeţene de asigurări de sănătate. Activarea cardurilor se va realiza exclusiv de către furnizorii de servicii medicale. Până în prezent s-au tipărit 4,5 milioane de carduri la Imprimeria Naţională.
Inscripţionarea documentului nu se va face obligatoriu odată cu activarea acestuia, ci la prima vizită a asi­guratului la medicul de familie. Bene­- ficiarii cardului naţional de sănătate sunt doar persoanele adulte. Măsura care se va introduce până spre finalul anului acesta în toată ţara va proteja asiguraţii de furtul de identitate, în vederea fraudei. Prin programul-pilot desfăşurat de CNAS în Iaşi şi Arad pe durata a câtorva luni se urmăreşte depistarea disfuncţionalităţilor sistemului, cu scopul de a le îndrepta.
Pe cip-ul cardului ar trebui să fie incluse o serie de informaţii esenţiale care pot salva viaţa posesorului, în situaţii de urgenţă – diagnostice me­dicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, dar şi acceptul exprimat în timpul vieţii privind prelevarea de organe după deces.
Titularul cardului trebuie însă să ceară medicului de familie introduce­rea acestor informaţii pe cip. În conti­nuare, datele vor fi stocate şi în ser­- verul CNAS, iar medicul ar trebui să le poată vedea atunci când pacientul deţinător de card cere o consultaţie.
Dar lucrurile încă nu sunt pe atât de simple: pentru că întreg sistemul să funcţioneze, este nevoie şi de cititoare de card, care costă aproximativ 40 de euro, preţ ce ar urma să fie plătit de medicii de familie, farmacişti şi spitale.

Recomandările redacției