În anii 2014 și 2015 s-au înregistrat aproximativ 17.000 de oferte de vânzare în ceea ce privește tranzacționarea terenurilor arabile din județul Arad. De la an la an numărul tranzacțiilor a crescut în domeniul terenurilor, doar în 2016 fiind procesate aproximativ 15.000 de oferte de vânzare.
Aradul se află pe locul doi în țară privind numărul de tranzacții cu terenuri, în 2017 având undeva la 16.000 de oferte dintre care aproximativ 14.400 au fost operate de notarii publici. Înaintea noastră, în ceea ce privește tranzacția cu terenuri s-a situat județul Timiș.
În 2018 situația a fost mai favorabilă, comparativ cu anul 2017, pentru cei implicați în tranzacții cu terenuri în județul Arad. Au fost înregistrate zeci de mii de dosare cuprinzând tranzacții, dintre care majoritatea au fost operate de notarii publici.
Începutul anului 2019, respectiv lunile ianuarie și februarie în curs, a debutat în favoarea românilor, fiind disponibile mai multe oferte și pentru cei care doresc să cumpere terenuri arabile.
„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a revenit asupra existentei Legi 17/2014, care dădea posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, propunând un proiect care să încurajeze și să susțină românii care doresc să efectueze tranzacții cu terenuri arabile și în Arad.”, a declarat Ioan Martin, directorul Direcției Agricole Arad.
Fondurile din partea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pentru finanţarea fermierilor, în acest an sunt deja aproape epuizate. Terenurile agricole reprezintă pentru români principalul mijloc de a obține profit în agricultură. Până în 2020 se estimează o continuă creștere de preț a terenurilor agricole.
„Unele terenuri, trec de la o firmă la alta și sunt înregistrate ca fiind obiectul a chiar și două tranzacții într-un singur an, termenul unui contract fiind de șase luni.” a mai adăugat Ioan Martin.
Străinii cumpără în Arad
Aproximativ 40.000 de hectare din suprafața arabilă de 350.000 de hectare a județului se estimează că aparțin firmelor sau persoanelor fizice din afara țării, în perioada anului 2018. Nu sunt date concrete care să completeze aproximațiile deoarece nu s-a întocmit o statistică de către Direcția Agricolă din Arad.
Momentul care reprezintă o creștere de tranzacții privind terenurile din România, începe în 2014, când Legea 17/2014 a intrat în vigoare și a oferit posibilitatea străinilor doritori să achiziționeze terenuri agricole în România.
Prețurile terenurilor
Ofertele de vânzare depuse la autorități arată că prețurile terenurilor din județ sunt cuprinse între 6.000 și 12.000 de euro pe hectar.
Zonele cu prețul cel mai ridicat fiind în jurul municipiului Arad, însă Curtici, Chișineu-Criș și Sântana fac și ele parte din lista zonelor care oferă terenuri mai scumpe.
În partea opusă avem zonele care au prețurile cele mai scăzute, în special în zonele deluroase, în Gurahonț de exemplu un hectar costă de la 2.000 de euro până la 5.000 de euro.

Recomandările redacției