Locul potrivit

0
216

Vreau încă de la început să vă spun că din punctul meu de vedere ziua de 1 Decembrie 1918 este cea mai importantă zi din istoria României. Transilvania revenea atunci acasă, între granițele țării, după ce cu peste 300 de ani în urmă Mihai Viteazul a reușit să unească pentru prima dată cele trei provincii locuite de români, Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Ca arădean sunt mândru că Aradul a fost capitala politică a românilor transilvăneni care au militat pentru Unire și nu pot decât să am cuvinte de laudă pentru cei care în zilele noastre s-au luptat ca aici să existe un Monument al Marii Uniri. Din păcate, deși a fost realizat, monumentul nu a fost încă amplasat la Arad, astfel încât riscăm să ne prindă 1 Decembrie 2018, fără ca problema să fie rezolvată.
Ne place sau nu ne place să recunoaștem, o vină o au și autoritățile locale pentru că de atâția ani nu au fost în stare să găsească un loc în care să fie amplasat Monumentul. După ce s-au luat în discuție mai multe variante, acum Administrația Falcă dă semne că ia foarte serios în calcul posibilitatea că acesta să fie pus în Piața Catedralei, desființând Piața Agroalimentară. Dacă mă întrebați pe mine, este o variantă cum nu se poate mai proastă. De ce? Susținătorii proiectului ar putea să spună că este vorba despre o zonă istorică, destul de centrală, iar piața se poate muta în altă parte, că doar nu se va împiedica vizionarul primar al Aradului de câteva sute de oameni. Total greșit.  Nu sunt specialist în domeniu, dar având în vedere că pe 1 Decembrie a avut loc cel mai important eveniment din istoria acestei țări, un monument dedicat acelui moment istoric ar trebui amplasat cât mai central cu putință, într-o zonă foarte circulată, pentru a se putea ajunge la el ușor, pentru ca vizitatorii străini care vor să-l vadă să nu trebuiască să ceară prea multe indicații (ideal ar fi să-l vadă, să le atragă atenția și apoi să vrea să afle ce reprezintă), și să nu fie prea departe de mijloacele de transport în comun. Cum în municipiu tramvaiul e principalul mijloc de transport în comun, monumentul nu ar trebui să fie prea departe de liniile de tramvai. Or, de la cea mai apropiată stație până în Piața Catedralei mănânci o pâine bună, în situația în care nu ai mașină și trebuie să mergi pe jos.
Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, locul potrivit pentru Monument ar fi în Piața Podgoria sau pe locul fostei fabrici Tricoul Roșu, variantă care a rămas încă în atenția Primăriei. Asta, bineînțeles dacă Administrația Falcă nu dorește să ascundă undeva sculptura, chiar și după ce va fi amplasată undeva, pentru a nu deranja sensibilitățile unor aliați vremelnici, în rândul cărora sunt unii care nu prea văd cu ochi buni Marea Unire sau consideră ziua de 1 Decembrie ca fiind cea mai neagră din viața lor, pentru că atunci au pierdut Ardealul. Sper sincer ca acest lucru să nu se întâmple. Ar fi revoltător ca un simbol al României Mari să fie vândut pentru câteva voturi în Consiliul Local și în Consiliul Județean, chiar dacă de aceste voturi depinde actuala majoritate din cele două consilii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.