OLYMPUS DIGITAL CAMERAAnul Nou a adus pentru arădeni o surpriză extrem de neplăcută din partea autorităţilor locale.  Conform celor declarate de Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), au fost cazuri în care facturile la încălzire pe luna decembrie au fost de trei ori mai mari decât cele pentru luna precedentă. Asta, cu toate că până acum, iarna nu şi-a intrat în drepturi, temperaturile înregistrate fiind de primăvară. „Am avut o surpriză neplăcută, realitatea depăşind prognozele pe care le-am făcut. Per ansamblu, facturile de luna trecută au fost cu 50% mai mari decât cele din noiembrie, dar au fost şi cazuri în care valoarea acestora a crescut de trei ori. Nu ştim ce să mai zicem, nu ştim cum este posibil aşa ceva”, susţine Arion. Acesta dă şi un exemplu concret, vorbind despre cazul unui bloc din municipiu, unde suma percepută pentru căldură a crescut, în mod inexplicabil, de la 19 milioane de lei la 66 de milioane. „Multe asociaţii de proprietari se confruntă cu situaţii similare. Reprezentanţii acestora vin la noi, să ne semnaleze situaţia şi nu înţeleg cum s-a întâmplat”, mai spune prim-vicepreşedintele ULALA.
„Acelaşi sistem dezastruos”
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că proiectul de hotărâre de consiliu cu privire la creşterea subvenţiei acordate locatarilor pentru plata energiei termice este mai actual ca oricând, cu toate că administraţia Falcă nici nu vrea să audă de aşa ceva. „Suntem la jumătatea iernii şi avem nevoie în continuare de sprijin. La sfârşitul anului trecut ni s-a spus că în bugetul pe 2013 nu cuprinde fonduri pentru majorarea subvenţiei la căldură. Am văzut proiectul de buget pentru 2014, pus la transparenţă şi nici acolo nu sunt alocate fonduri pentru a permite arădenilor să plătească mai puţin. Autorităţile vor să lase subvenţia la nivelul de anul trecut. Vedem astfel că şi anul acesta se merge pe acelaşi sistem dezastruos. Noi însă vom încerca să capa­cităm toate persoanele cu peterie de decizie să vină în sprijinul nostru. Cerem să se modifice proiectul de buget, astfel încât subvenţia să fie de 25-30%, să fie sesizabilă în factură”, a continuat Arion.
Baze greşite
Reprezentantul ULALA a ţinut să precizeze că dacă sumele necesare nu vor fi introduse de la început în buget, mai târziu va fi mai greu să se majoreze subvenţia, pentru că va trebui modificat bugetul. „Din câte am văzut, suma alocată pentru subvenţia gigacaloriei în proiectul de buget a fost de 655.000 de lei, iar pentru subvenţionarea transportului s-au acordat 8.800.000. E o diferenţă imensă. De aici se vede şi im­por­tanţa pe care o acordă Primăria preţului gigacaloriei. Văd că se vrea pedepsirea arădenilor care stau la bloc. Cu ce sunt ei vinovaţi că 60% dintre locuitorii municipiului locuiesc în condominii? Oamenii vin la noi să ne întrebe ce se întâmplă, iar noi nu ştim ce să le spu­nem. Ar trebui să meargă la domnul primar să-i ceară explicaţii, să nu mai plece din anticamera lui până nu se re­zolvă problema. Ar putea să-şi pună corturile acolo, aşa cum fac urainenii la Kiev, pentru că e o bătaie de joc ce se întâmplă cu acest buget, care e construit pe baze greşite şi care nu ţine cont de nevoile oamenilor”, a în­cheiat prim-vicepreşedintele ULALA.

  • Lica spune:

    De ce nu zice nimic Iercan de aceasta ,,realizare,, al primarului Falca???? Bravos primare, meriti cu virf si indesat toate injuraturile, huiduielile si trimiterile mai putin ortodoxe la adresa venirii tale pe lume pe care ti le-au adresat aradenii!!!!!

  • A.Pop spune:

    Subventie = furt din buzunarul celor ce muncesc, reminiscenta comunista. Din pacate, prea multi stau cu mana intansa, inca nu s-au dezvatat. Si, din pacate, pentru voturi, politicienii cedeaza. In CAPITALISM (cel adevarat!), fiecare plateste ceea ce consuma, nimeni nu se asteapta la subventii. Si, nu uitati – societatile furnizoare de utilitati, trebuie sa-si scoata cheltuielile de productie + sa realizeze un beneficiu minim.

  • 4-A.POP spune:

    Societatile furnizoare sunt capusate de cei cu mentalitatea ta.PS> Habar nu ai dar te-ai apucat tu profanul sa aperi smenareala lui Halca. Tu prostovanul nu stii care sunt subventiile in alte tari si o dai din limba precum in dosuri……..le oranjate.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției