Viața hoților de lemne și a silvicultorilor necinstiți care lucrează mână în mână cu aceștia va fi din ce în ce mai grea, ca urmare a introducerii unei aplicații care permite oricui are dubii cu privire la anumite transporturi de material lemnos să obțină un răspuns în timp real. Este vorba de aplicația „Inspectorul pădurii” căreia Poliția îi face publicitate, fiind considerat „un instrument de interogare a legalităţii, aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului materialului lemnos”. Deși a fost lansată de Ministerul Mediului anul trecut, trebuie să fie cunoscută și folosită de cât mai multă lume, pentru a fi cu adevărat utilă.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Arad este vorba despre o aplicaţie mobilă, care poate fi instalată de către orice persoană pe telefonul mobil. Telefonul trebuie să îndeplinească însă tre condiții, să fie un smartphone, să aibă cameră foto și o memorie de cel puțin 512 MB. „Interfaţa este valabilă pentru utilizatorii de sisteme de operare Android şi iOS, putând fi descărcată din Google Play sau App. Store şi cuprinde următoarele: interogare: numărul vehiculului ce transportă material lemnos; răspuns interogare: existenţa/ inexistenţa codului unic al transportului în ultimele 72 de ore; data, ora, minutul şi secunda generării codului unic al transportului. După introducerea numărului de înmatriculare al vehiculului care transportă material lemnos în aplicaţie, aceasta verifică în timp real, numărul de înmatriculare în sistemul «SUMAL» şi generează automat următoarele informaţii: în cazul în care transportul este înregistrat, aplicaţia va afişa informaţiile disponibile despre acest transport. Aceasta înseamnă că vehiculul verificat transportă material lemnos în mod legal, înregistrat în «SUMAL» şi deţine documentele necesare. Astfel, în situaţia în care transportul verificat deţine un cod valid, utilizatorul va primi automat, prin aplicaţie, şi date despre transport, respectiv: tipul produsului (ex. buştean, cherestea, lemn de foc), specia (fag, molid, stejar etc.), volumul transportat şi data emiterii avizului. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este identificat, aplicaţia va genera următorul mesaj: «Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat!» Astfel, acest transport este posibil să fie ilegal, nefiind înregistrat în sistemul «SUMAL». În această situaţie, cetăţenii trebuie să apeleze SNUAU 112 pentru a sesiza organele de poliţie”, susține Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.
Jaf de proporții la Valea Mare
După cum spuneam, „activitatea” hoților de lemne și a celor care îi sprijină va fi mult îngreunată dacă arădenii care văd transporturi de lemne suspecte vor în- cepe din ce în ce mai des să le verifice și să anunțe Poliția atunci când acest lucru se impune. Poate astfel, vor fi împiedicate jafuri de nivelul celui petrecut la Ocolul Silvic Valea Mare, despre care ziarul nostru a scris în urmă cu câțiva ani. Asta, după ce un localnic din Bacău de Mijloc a descoperit că sute de arbori (ulterior s-a dovedit că era vorba de mii) au fost tăiaţi de la nivelul solului de hoţi, pentru a nu se vedea că nu au fost marcaţi. Mai mult, o mare parte din cioate au fost acoperite cu frunze sau cu lemne putrezite, pentru a fi descoperite mai greu. Cum hoţii aveau nevoie de o gamă largă de marfă, au fost tăiaţi şi arbori mai subţiri dar şi arbori care aveau diametrul de un metru. Potrivit martorilor, lemnele erau cărate noaptea cu camioanele, după ce au fost pregătite în timpul zilei de câţiva căruţaşi şi muncitori care doboară arborii cu drujbele şi îi taie la metru.
Înainte de a fi tăiat un arbore, se sapă puţin la rădăcină, pentru a putea fi tăiat cât mai de jos, fără ca lanţul drujbei să se rupă în pământ. Săteanul care a sesizat autorităţile cu privire la ceea ce se întâmplă în pădure, ne povestea că a sunat pentru prima dată la 112 în mai 2013, când a văzut pentru prima dată camioane suspecte ieşind noaptea din pădure. Atunci nu a fost băgat în seamă de autorităţi. Săteanul a mai spus că ultima dată când a sunat la Poliţie pentru a anunţă că se fură din pădure a fost la începutul lunii februarie 2014, când în sfârșit lucrurile au început să se miște.
Poate dacă aplicația va fi din ce în ce mai des folosită de către arădeni, silvicultorii care se folosesc de marcaje false, despre care ziarul nostru a scris de nenumărate ori, se vor gândi de două ori înainte de a mai proceda astfel, pentru că le va fi mai greu să transporte lemnele astfel obținute.
Actualitate 132
Elevii cu media peste 7 primesc în acest an școlar bursă de reziliență
citește mai mult »