Victorie a extremei drepte in alegerile din Italia.

Coaliţia de dreapta se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat duminică în Italia, ceea ce ar putea-o propulsa în funcţia de prim-ministru pe Giorgia Meloni, liderul formaţiunii Fraţii Italiei, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (FdI), şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi a obţinut între 41 % si 45 % din sufragii, potrivit primelor estimari ale exit poll-urilor, la ora 24:00.

Fraţii Italiei (FdI) – 25%
Liga – 11,5%
Forza Italia – 7%
Noi Moderati – 1,5%,
potrivit exit poll-ului publicat de Corriere della Sera.

Conform unui exit-poll realizat pentru postul naţional de televiziune RAI, partidul de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni a obţinut între 22 şi 26 de procente din voturile exprimate, ceea ce înseamnă că formaţiunea sa va deveni cea mai mare din Parlament.

Partidul Fraţii Italia (dreapta), condus de Giorgia Meloni, a obţinut între 22% şi 26% din voturi, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi citate de cotidianul La Repubblica.

Pe locul al doilea se situează Partidul Democrat (centru-stânga), condus de fostul premier Enrico Letta, cu un scor cuprins între 17% şi 21%.

Mişcarea Cinci Stele (populistă, antisistem), condusă de fostul prim-ministru Giuseppe Conte, este creditată cu 13,5%-17,5%, iar partidul Liga Nordului (Liga, extremă-dreapta), al lui Matteo Salvini, a obţinut între 8,5% şi 12%.

Partidul Forza Italia (centru-dreapta), al fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, este creditat cu 6,0%-8,0%, iar formaţiunea Acţiune-Italia Viva (social-liberală) are un scor de 6,5%-8,5%.

Noua configuraţie a Parlamentului Italian

Potrivit sondajelor, coaliţia de dreapta ar obţine între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor, peste nivelul majorităţii de 201 locuri, alianţa de centru-stânga 78-98 de locuri, iar Mişcarea Cinci Stele între 36 şi 56 de locuri.

La Senat, coaliţia de dreapta este creditată cu 111-131 de locuri, peste nivelul majorităţii de 101 locuri, alianţa de centru-stânga ar obţine între 33 şi 53 de locuri, iar Mişcarea Cinci Stele între 14 şi 34 de locuri.

Coaliţia de dreapta a stabilit că prim-ministru va fi propus liderul partidului care a obţinut cele mai multe voturi, ceea ce ar putea-o propulsa în această poziţie pe Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, preşedintele formaţiunii de dreapta Fraţii Italiei (FI).

Rezultatele complete sunt aşteptate luni dimineaţă.

Alegătorii chemaţi la vot au fost în total 50.869.304, dintre care 4.741.790 sunt aflaţi în străinătate. Din cei 46.127.514 alegători din Italia, 51,74% sunt femei, iar restul de 48,26% sunt bărbaţi.

La ora 19.00, prezenţa la vot a fost de 51,16%, cu 7,24 puncte procentuale mai puţin decât în 2018.

Parlamentul, după alegeri, va fi într-un format redus: 200 de locuri în Senat şi 400 în Camera Deputaţilor

După alegerile din septembrie, numărul deputaţilor scade de la 630 la 400 şi cel al senatorilor aleşi de la 315 la 200, intrând în vigoare reforma constituţională lansată în 2020.

Guvernul care va fi instituit va trebui sa gestioneze cresterea spectaculoasa a preturilor, in conditiile in care Italia are o datorie de 150% din PIB, cea mai ridicata din zona euro dupa Grecia. In acest context, Planul european de redresare post-pandemie, al carui principal beneficiar este de departe Italia, va fi indispensabil pentru mentinerea peninsulei pe linia de plutire.

„Italia nu-si poate permite sa se priveze de aceste sume de bani”, a declarat pentru AFP istoricul Marc Lazar, caracterizand drept „foarte limitata marja de manevra a lui Meloni asupra economiei”. Ea ar putea in schimb sa se razboiasca cu Bruxellesul alaturi de Varsovia si Budapesta „in ceea ce priveste chestiunile de aparare a interesului national in raport cu interesele nationale”.

sursa: antena3.ro; aktual24.ro

Recomandările redacției