lucia varga paginaMinistrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, s-a aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul Arad. Vineri seara, a vizitat Ineul, unde a participat la o întâlnire cu silvicultorii din judeţ. Cu această ocazie, ministrul a vorbit despre prevederile noului Cod Silvic şi a tras un serios semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă cu pădurile din ţară, arătând cu degetul înspre unii  angajaţi ai Romsilva şi ai inspectoratelor teritoriale pentru regim silvic şi vânătoare, despre care spune, că a primit semnale din teritoriu că ar fi mână în mână cu cei care fac tăieri ilegale.
„Am primit multe sesizări la minister cu privire la furturi. Oamenii ne scriau să nu-i trimitem în control, nici pe cei de la Romsilva, nici pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, pentru că sunt mână în mână cu hoţii. Pe cei certaţi cu legea, vrem să-i eliminăm din sistem, cine e prins că a permis furtul de lemne trebuie să plece”,  le-a transmis ministrul silvicultorilor arădeni. Mai mult, în timpul discuţiilor purtate cu reprezentantul unui ocol silvic, Lucia Varga a spus un adevăr tragic, şi anume că nimeni nu fură din pădure fără ştirea pădurarilor.  „Dumneavostră ştiţi că nu fură nimeni din pădure fără ştirea pădurarului. Nimeni nu intră în pădure să nu ştie pădurarul. Cu mici excepţii, din păcate aşa este”, a recunoscut Lucia Varga. Cu părere de rău, aceasta a vorbit şi despre mentalitatea unor persoane din sistem, care se ghidează după zicala că „pădurarului nu trebuie să-i dai salariu, că se descurcă el.”
Prezent la întâlnire, Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad, a prezentat câteva date despre tăierile ilegale din judeţ, susţinând că, anul trecut, au fost daţi afară, din această cauză, trei pădurari.
Ministrul a mai vorbit despre situaţia gravă în care au ajuns pădurile din România, din cauza tăierilor abuzive. „În ultima perioadă ne confruntăm cu lucruri grave. Ritmul tăierilor ilegale e îngrijorător. Conform Curţii de Conturi, se taie de două ori mai mult decât ar trebui să se taie şi decât se împădureşte. Riscăm să nu mai avem resurse, dacă continuăm în acest mod. O cantitate foarte mare de lemne, care creşte de la an la an se duce la export Volumul lemnelor de foc exportate a crescut anul trecut cu 50% faţă de anul precedent, iar la buşteni şi cherestea, volumul e de patru ori mai mare”, a spus Lucia Varga. Aceasta a ţinut să precizeze că, paradoxal, sătenii, proprietari de păduri, sărăcesc, în loc  să se îmbogăţească. Astfel, a propus ca lemnele tăiate din păduri să fie vândute fir­melor din zonă, care vor avea drept de preemţiune. Aceste firme îl vor prelucra şi vor putea să vândă cheresteaua, un prim câştig fiind astfel crearea de noi locuri de muncă.
Lemnele nu se vor mai transporta noaptea
Pentru a preveni pe viitor furturile de lemne, prin Codul Silvic se va interzice transportul pe timp de noapte, prin păduri, în condiţiile în care, în ultima vreme se circulă mai mult noaptea. Întrebată fiind, la sfârşitul întâlnirii, cu privire la situaţia tăierilor ilegale de la Arad, Lucia Varga a spus că aici nu au fost înregistrate fenomene de amploare. „Am avut din păcate tăieri ilegale în toată ţara, unele, din păcate au avut amploare destul de mare. Sigur, acele cazuri au fost depistate şi am întocmit dosare penale, iar acolo unde a fost necesară doar aplicarea sanţiunilor, am aplicat sancţiuni. Din informaţiile pe care le am până în acest moment, în Arad nu sunt fenomene de amploare”, ne-a declarat Lucia Varga.
Afacere bănoasă
În contextul vizitei ministrului delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, în rândul silvicultorilor a început să se vorbească despre o afacere referitoare la împrejmuirea unei păduri de aproximativ 1.000 de hectare, din zona Chişineu-Criş, lucrare care presupune costuri uriaşe.
Contactat telefonic, Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad, a spus că nu vrea să facă niciun comentariu pe această temă şi că nu înţelege care este legătura dintre licitaţia respectivă şi ministrul Lucia Varga.

Recomandările redacției