spital tbcLa aproape jumătate au ajuns lucrările de construcţie la noul Spital TBC, din municipiu. Conducerea Consiliului Judeţean şi reprezentanţii companiei constructoare, Tehnodomus SA au evaluat ieri, stadiul lucrărilor la noua secţiei a Spitalului Judeţean, care, după cum spun autorităţile ar urma să fie una dintre cele mai bine dotate din ţară.

Valoarea contractului este de 15 milioane de lei, bani ce vor fi integral alocaţi din bugetul Consiliul Judeţean Arad. Contractul de execuţie a acestei clădiri este pe trei ani de zile, până la finalul acestui an urmând să fie realizată mare parte din lucrări. Pentru acest an, administraţia judeţeană va aloca din buget circa cinci milione de lei. „Este vorba de o construcţie nouă, a cărei valoare este de aproximativ 15 milioane de lei care trebuia în mod imperativ realizată, pentru că, aşa cum se ştie, judeţul Arad are un deficit major în ceea ce înseamnă patrimoniul propriu destinat infrastructurii spitaliceşti. În momentul de faţă, secţiile TBC îşi desfăşoară activitatea într-un sediu impropriu pentru cazarea pacienţilor, un sediu ce a fost retrocedat şi pentru care plătim chirie către Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului. Cu toate că, Ministerul Sănătăţii nu a alocat nici un ban pentru realizarea acestei investiţii, la începutul anului viitor noua unitate spitalicească va fi gata,  astfel încât pacienţii care suferă de această boală să fie trataţi în condiţii excelente. Totodată, vom conferi şi personalului medical atributul de a-şi desfăşura activitatea în condiţii moderne. Construcţia, conform standardelor în vigoare, cât şi dotările de ultimă  generaţie,  ne face să spunem că la Arad vom avea una dintre cele mai moderne unităţi spitaliceşti din România”, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Vor începe noi lucrări

Noul spital TBC din cartierul Grădişte va avea 120 paturi, din care 50 pentru pneumologie şi 62 pentru ftiziologie. Suprafaţa pe care se va întinde noua secţie este de 4.500 de metri pătraţi. Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a vorbit şi despre lucrările de amenajare a spaţiului verde din incinta noii secţii. Acesta a explicat că, va fi rezolvată una dintre cerinţele europene pe care fosta secţie nu ar putea-o îndeplini, aceea de asigurare a cel puţin 20 de metri pătraţi de spaţiu verde de agrement pentru fiecare pacient internat.

Administraţia s-a angajat la construcţia unui nou spital, în condiţiile în care, imobilul secţiei actuale a fost revendicat. Au trecut câţiva ani şi proprietarul, Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului, a notificat Consiliul Judeţean Arad pentru găsirea unei soluţii, iar aceasta a fost realizarea noului spital. „Dincolo de această investiţie, în perioada imediat următoare, în sistemul medical arădean vor fi demarate noi lucrări majore de investiţii care au scopul de a îmbunătăţi atât infrastructura clădirilor cât şi aparatura medicală”, a mai spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Recomandările redacției