CasaArmatei Lipova reabilitÎn cadrul lucrărilor de reabilitare şi refuncţionalizare a clădirii numită „Casa Armatei” – situată în centrul oraşului Lipova, strada Bugariu nr. 10 și care va găzdui Centrul Recreativ Orăşenesc Lipova – s-au derulat  până în momentul de faţă numeroase lucrări conform planului de refacere. Datele ne-au fost oferite de către inginera Cristina Suba, șef Serviciu Urbanism AT, Construcţii şi Admi­- nistrarea domeniului public şi privat şi Protecţia Mediului și le prezentăm în cele ce urmează.
Ample reabilitări și
modernizări
Astfel, s-au realizat lucrări de consolidare – necesare structurii pentru a satisface noile cerinţe – constând în: înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie de PVC cu geam termoizolant; înlocuirea acoperişului existent – tip terasă cu acoperiş tip şarpantă; refăcerea tuturor racordurilor şi branşamentelor la utilităţi; refacerea instalaţiilor electrice şi a celor sanitare – fiind instalată deja şi o centrală de climatizare şi ventilaţie. În viitorul apropiat va urma să mai fie instalată o centrală termică precum și dotarea spaţiului din interiorul clădirii cu mobilierul şi echipamentele specifice.
De asemenea s-a realizat și expertizarea construcţiei existente – în scopul transformării ei, pentru asigurarea noilor funcţiuni, păstrându-se însă structura de rezistenţă a clădirii executată din zidărie portantă de cărămidă plină şi planşee din beton armat.
Suprafaţa totală a clădirii supusă reabilitării este de 592 mp, valoarea lucrărilor de reabilitare fiind de 2.430.603 lei iar termenul de finalizare a investiţiilor 26.10.2013.
Centrul Recreativ Orăşenesc Lipova
Odată finalizate lucrările mai sus enumerate, în cadrul Centrului Recreativ Orăşenesc Lipova – cum se va numi în viitor fosta Casă a Armatei – se vor creea mai multe spaţii destinate pentru: un club de zi pentru persoanele de vârsta a treia, un club de zi pentru elevii din clasele primare şi gimnaziale – în cadrul căruia vor putea organiza şi desfăşura diferite activităţi recreative (lectură, audiţii muzicale, vizionare filme, desene animate etc.), o bibliotecă cu sală de lectură şi un depozit de cărţi, o sală de proiecţii/audiţii, o sală de spectacole – cu o capacitate de aproximativ 200 locuri şi un birou pentru administraţie. Se estimează ca, în decursul unui an, în această locație să participe la diverse acțiuni ce se vor derula în cadrul centrului un număr de circa 1700 de persoane din oraşul Lipova, adică15% din populaţia totală a oraşului la ora actuală.

Recomandările redacției