Un nou spital pentru Secția de Psihiatrie de la Căpâlnaș se construiește, după cum am mai anunțat în alte numere ale ziarului nostru. Reprezentanții Consiliului Județean susțin că va fi unul dintre cele mai moderne din România.

Lucrările la noul Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaş încep să avanseze pentru a se respecta termenul de finalizare a proiectului de 24 de luni de la semnarea contractului. Astfel, până acum s-au executat săpăturile pentru talpa de fundare a celor trei corpuri care vor alcătui noul sediu şi s-a turnat betonul de egalizare. În prezent proiectul se află în etapa de execuţie a armăturilor şi stâlpilor, urmând să aibă loc cofrarea şi turnarea fundaţiei. Noua unitate spitalicească se întinde pe o suprafaţă de de 5385 metri pătrați şi va avea trei nivele cu circuite medicale moderne, curte destinată activităţii recreative, servicii de alimentaţie în minim 3 mese de bază, consiliere psihologică specializată şi programe de terapie ocupaţională. În timp ce, actualul spital are doar 50 de paturi, în noua clădire numărul acestora va creşte la 75. De asemenea, o altă noutate importantă este că în noile saloane vor fi doar două paturi spre deosebire de actualul spital unde sunt şase paturi într-un salon. Vor creşte calitatea actului medical, confortul şi siguranţa pacienţilor.

„Construirea noului Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaş înseamnă că şi în acest domeniu vom asigura condiţii la cele mai înalte standarde din România. Atunci când în toată ţara şi chiar şi în judeţul Arad există probleme, noi aducem fonduri şi construim un spital modern, cu amenajări de calitate, aşa cum am procedat şi cu spitalul TBC şi vom realiza acelaşi lucru şi la noile spitale de Oncologie, Infecţioase Adulţi, Matern- Pediatrie. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad nicio afecţiune şi problema niciunui pacient nu o consider minoră sau periferică, de aceea am decis să investim în spitalul de la Căpâlnaş din două motive: unul, pentru că vechiul spital a fost retrocedat de instanţă, iar al doilea, pentru că trebuie să fim sensibili şi atenţi la nevoile celor mai vulnerabili pacienţi”, a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.  Valoarea investiției este de peste 4,5 milioane de euro. Noul Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaș este construit cu fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală și reprezintă o etapă importantă a strategiei Consiliului Județean de dezvoltare a sistemului de sănătate publică arădean.  

Recomandările redacției