Lucrurile bune din comuna Hălmagiu

0
294

IMG_1184 IMG_1185 IMG_1187În piaţa din Hălmagiu, săteanul Toader Nicodin din Brusturi stătea de vorbă cu viceprimarul comunei, Liviu Sircuţa, despre faptul că în urmă cu două zile baciu Nicodin – cum îi spun oamenii, împlinise vârsta de 92 de ani. Baciu Nicodin spunea că nu s-ar da pe unul de 50 de ani, de la nimic, cum este tineretul în ziua de azi. Baciul Nicodin a fost în război şi era obişnuit cu munca.
– Domnule Toader, mereu vă văd pe la Hălmagiu, pe la piaţă şi Primărie.
– Da, acum nu mai este cum era înainte drumul, azi este o plăcere să poţi veni pe drum cu ochii închişi şi asta datorită primarului Adrian Ţoca. Sunteţi amândoi de faţă: în Hălmagiu, numai sunt băştinaşii care erau odată! Acum sunt tot feluri de vinituri care vorbesc de primar. Puteţi vedea cum tot Hăl­magiul este asfaltat dar unora tot nu le convine. Eu am discutat odată cu primarul care este un domn respectuos şi te ajută cu tot ce poate eu mă bucur când văd că există înţelegere în instituţie şi se res­pectă programul şi că nu vedem cetăţeni care stau pe la uşi la primărie iar acesta este un lucru mare.
În piaţă au apărut meşterii
Mereu ne pregătim de munca adunatului de nutreţuri la animale pentru perioada de iarnă, avem nevoie de furci de lemn, de greble. O parte din meşteri şi-au făcut apariţia pe piaţă cu acest meşteşug cu care se îndeletnicesc încă de la străbunici şi bunici. Dar pe de altă parte mulţi s-au modernizat, şi-au cumpărat greblă mecanică care este acţionată de tractor, mai vedem câte o coasă prin piaţă care este acţionată manual. Foarte puţini mai practică cositul manual. Se lucrează doar cu utilaje acționate de tractor; şi transportul nu se mai face cu remorci în care se încarcă manual, totul este mecani­zat. Munca ţăranului s-a mai uşurat dar cu această ocazie și-au uşurat şi buzunarele de bani, că ştim cu toţii ce preţ are motorina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.