cuplu_tandrete-romantismCu siguranţă ai auzit şi tu în jurul tău spunându-se că lucrurile cele mai mici contează cel mai mult, mai ales când vine vorba de relaţii, când vrei să te simţi mai fericită în compania partenerului tău. Gesturi ce pot părea neînsemnate au, de fapt, o mai mare greutate. Iată cum să îţi păstrezi relaţia sau căsnicia fericită de-a lungul anilor:
Psihologul sociolog de la Northwestern University, Eli Finkel, a efectuat un studiu timp de doi ani cu ajutorul mai multor cupluri, pentru a afla cum se pot păstra relaţiile fericite odată cu trecerea timpului. La cercetare au participat 120 de cupluri care au fost împreună sau căsătorite vreme de aproximativ 11 ani la momentul începerii studiului. La fiecare patru luni, oamenii au fost rugaţi să vorbească despre cele mai mari certuri pe care le-au avut în cele patru luni, cele mai bune lucruri care li s-au întâmplat şi cum şi-au rezolvat problemele împreună. Aşadar, Finkel a aflat:

Exerciţii împreună

Cuplurile care fac exerciţii fizice împreună – exerciţiul fizic fiind o metodă foarte bună de de-stresare şi de reducere a furiei – sunt mai fericiţi, spre deosebire de cei care nu au astfel de activităţi. În cazul celor care nu se menţin în formă împreună nivelul de satisfacţie a scăzut dramatic pe parcursul unui singur an.

Săruturi regulate

Odată aflat într-o relaţie sau căsnicie de lungă durată, începi să uiţi lucrurile pe care le făceai la început. Unul dintre acestea era sărutatul cu orice ocazie. Fie că face parte din preludiu sau pur şi simplu aveţi „sesiuni” de sărutat de câteva minute, măcar o dată sau de două ori pe săptămână, acest lucru vă poate ajuta mult, spune Finkel.

Treburile din casă, împărţite în mod egal

Puteţi păstra echilibrul şi simţul egalităţii într-o relaţie, împărţind treburile pe care le faceţi în casă în mod egal. Niciunul nu trebuie să spele vasele mai des ca celălalt, de exemplu, pentru că astfel s-ar simţi tratat incorect, iar de aici pleacă frustrările şi furia.

Ascultarea celuilalt

Atunci când are o problemă, trebuie să îl asculţi cu atenţie şi să încerci să îl facă să se simtă mai bine, apoi să găsiţi o soluţie împreună. Când îi arăţi că te interesează prin ce trece se va simţi mai relaxat în relaţia voastră şi cu prima ocazie va fi sprijinul tău.

Cel mai important lucru pentru o relaţie fericită

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face ca relaţia ta să fie satisfăcătoare pe termen lung – ceea ce au avut şi cuplurile din cercetare în comun – este să vrei să faci toate acestea şi să depui efortul ca voi să fiţi fericiţi împreună.

Sursa:  Unica.ro 

Recomandările redacției