Ludovic Orban le-a arătat pisica parlamentarilor PSD

0
516

Premierul Ludovic Orban a anunţat că parlamentarii liberali vor vota împotriva moţiunii de cenzură, dorind ca alegerea primarilor în două tururi să poată fi pusă în aplicare. „Obiectivul fundamental este să pună în practică voința cetățenilor care își doresc alegerea primarilor în două tururi. Ple­când de la acest obiectiv, PNL va împie­dica adoptarea moțiunii de cenzură. Par­- lamentarii PNL vor fi în plen și vor vota împotriva moțiunii de cenzură. Am mandatat grupurile parlamentare de la Senat și Camera Deputaților să poarte negocieri cu independenții, dar și cu parlamentarii din partide, să îi convingă că este benefic pentru România să fie aleși primarii în două tururi”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BPN al PNL. Reiese încă odată, cu claritate, că Ludivic Orban nu-şi doreşte sub nicio formă alegeri parlamentare anticipate, în ciuda presiunilor pe care Iohannis, atât direct cât şi prin intermediul trompetei sale, Rareş Bogdan, le face asupra lui. Dacă moţiunea de cenzură cade, este un posibil semnal că PSD, de frica anticipatelor, a făcut trocul cu PNL, considerând că este preferabil să accepte alegerea primarilor în două tururi decât să meargă la anticipate, acum când se află într-o situaţie nu tocmai roză.
Chiar dacă, în realitate, nici Ludovic Orban nu doreşte alegerea primarilor în două tururi, pentru că aceasta ar însemna o posibilă intrare în forţă a USR în clubul select al puterilor locale, nu are încotro. A trebuit să cedeze la presiunile USR, pentru a fi susţinut în continuare, până la alegerile parlamentare la termen de către acest partid. Orban speră că PSD se va redresa până la punctul în care se va stabiliza ca a două forţă politică, iar la majoritatea bătăliilor locale din turul doi se va da între candidaţii PNL şi cei ai PSD, nu ai USR. Având în vedere faptul că în scurtul timp rămas până la alegerile locale USR nu prea are cum să recupereze handicapul privind structurile din teri­toriu, sunt şanse ca acest calcul al lui Orban să fie corect.
Liderul PNL nu numai că a anunţat că liberalii nu sunt PSD-işti, să voteze împotriva propriului guvern, ci a apăsat pe acceleraţie, spunând că peste 50 de parlamentari ai PSD sunt deja eliminaţi de pe listele de candidaţi, aşa că aceştia nu vor vota moţiunea de cenzură, pentru că nu vor să-şi întrerupă mai devreme mandatul. Înclin să cred că Ludovic Orban are dreptate să se teamă că succesul unei moţiuni de cenzură ar putea aduce serioase prejudicii de imagine PNL-ului. Oricât de mult s-ar strădui liberalii să explice că guvernul lor a picat pentru că aşa au vrut ei, ca să se ajungă la anticipate, o mare parte a electoratului lor ar considera aceasta o dovadă de slăbiciune, iar rezultatul ar fi acela că, în loc să obţină o creştere faţă de procentajele avute acum în sondaje, să scadă drastic, iar USR, să cunoască din nou o ascensiune considerabilă. Textul moţiunii de cenzură a fost citit ieri în Parlament. Aşteptăm votul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.