Premierul Ludovic Orban a declarat că i se pare un conflict de interese faptul că Parlamentul ar putea vota legea pentru stabilirea datei alegerilor parlamentar. În opinia lui Orban, parlamentarii au interesul de a-și prelungi cât mai mult mandatele și de aceea nu ei ar trebui să stabilească data alegerilor. „După părerea mea se află într-un evident conflict de interese. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul de atacare la Curte (Curtea Constituțională – n.r.)”, a declarat Ludovic Orban. El a spus că în ultimii 30 de ani data alegerilor parlamentare a fost stabilită de Guvern.

Nu mi-aduc aminte  în 30 de ani ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul lor e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să-și prelungească mandatul cât mai mult, să stbilească data alegerilor? Pe alegerile parlamentare situația e un pic mai diferită, pentru că dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să-și prelungească mandatul cât mai mult...”, a adăugat premierul. Ludovic Orban se pare că uită faptul că inclusiv 11 dintre miniștrii săi sunt și parlamentari, deci dacă Guvernul va decide data alegerilor se vor afla în același prezumptiv conflict de interese ca și restul colegilor din Parlament. Tototdată, Constituția pare să-i fi rămas mică premierului, asta pentru că Parlamentul este ”unica autoritate leguitoare a țării”. Iată articolele relevante din Constituție:ARTICOLUL 61

(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. ARTICOLUL 109 (1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.

Recomandările redacției