Majoritatea dintre noi avem măcar un cont pe o rețea de socializare. Internetul și tot ceea ce înseamna el, ne-a intrat în obișnuință de ani buni. Mulți oameni și-au găsit jumătatea iar unii și-au făcut prieteni noi. Rețelele de socializare pe lângă partea pozitivă și frumoasă, au și o parte urâtă, murdară și întunecată. Zilnic, aici sunt agresați virtual copii, femei și persoane în vârstă. Mulți dintre noi am trecut prin asta, doar că, sunt puțini cei care povestesc acest lucru. Recunosc, am cunoscut și eu acestă parte urâtă a comunicării pe internet. De asemenea, multe cunoștințe au trecut printr-o astfel de experiență. În spatele unui telefon sau a unul laptop se pot ascunde minți și caractere josnice. Sunt oameni care din cauza unor frustrări sau a unor depresii ajung în postura de a agresa alte persoane după care, dacă nu sunt băgate în seamă se răzbună. Oameni foarte apropiați mie mi s-au destăinuit. Un tip de agresiune este și cel prin care persoana din spatele calculatorului încearcă să manipuleze. Un caz concret este cel al unei doamne de peste 70 de ani care a fost abordată de un personaj care susținea că este ofițer american și se află în Afganistan. După îndelungi discuții din toate domeniile, istorie, filosofie, artă, poezie, individul a spus ca are probleme în țara unde era și are nevoie de o sumă de bani pentru a reuși să scape. Femeia impresionată de omul respectiv a fost la un pas să trimită suma cerută. Norocul ei a fost ca fix în acea zi pe un post de televiziune se prezenta un caz similar, unde persoana păcălită chiar a trimis banii. Un alt tip de harțuire este cea asupra femeilor. Mulți bărbați nu doar cei tineri, abordează fete și femei. „Ce faci frumoaso? Hai la o cafea?” este o replică foarte cunoscută în mediul on line. Dacă refuzi discuția te poți trezi cu amenințări de tot felul. Pentru acest tip de agresiune avem posibiltatea de a bloca utili­zatorul respectiv. E simplu. Mai complicat este când agresorul virual este un prieten din viața reală. Poate fi un om care te cu­noaște și se hotărăște brusc să-ți schimbe mersul liniștit al vieții, dintr-un motiv numai de el știut. Am trăit o astfel de experientă neplăcută, în care persoana respectivă a încercat să-mi distrugă atât viața personală cât și cariera. Pentru acest tip de hărțuiri suntem protejați prin lege și este de ajuns să ne adresăm poliției printr-o plângere.
Unele pesoane ajung să se destăinuie pe internet, deoarece agresorul virtual este uneori și un bun psiholog. Astfel, în urma confesiunilor se ajunge la o oarecare dependență de cel care va hărțui pe viitor.
Și de o parte și de alta avem de a face cu persoane vulnerabile. Probabil și cel care agresează a suferit în trecut sau suferă de o formă de depresie.
Pandemia şi izolarea de semeni a crescut incidența de astfel de cazuri, ce nu trebuie ignorate. 

Recomandările redacției