ineuhune  Din punct de vedere financiar și organizatoric, CS Ineu a terminat gâfâind stagiunea trecută. „Alb-albaștrii” se despărțeau și de Adrian Abrudean, artizanul promovării din vara anului 2013, semn că apele Crișului Alb se cam învolburau. Oficia­litățile locale anunțau deja tăieri masive în bugetul alocat divizionarei a treia, așa prezența unui finanțator era mai mult decât necesară. Primarul Călin Abrudan a apelat din nou la Rolland Szabo, care făcuse un pas în spate pe finalul campionatului, când pe banca tehnică venise Dan Mănăilă, dar care era interesat de schimbul de mâine. Așa s-a născut proiectul Aca­demiei de Fotbal din Cetate, de care urma să se ocupe în detaliu Cristian Sculici. Fostul tehnician al celor de la Vladimirescu prelua și prima echipă în colaborare cu Marius Ciubăncan și Florin Rusu, în timp ce președintele clubului zărăndan devenea Adrian Palade.
„Dezertări” dureroase înainte de start, dar și o revenire importantă
Sculici a început treaba la Ineu pe finalul lunii iunie cu câteva „trialuri”, la finalul cărora a păstrat câțiva fotbaliști. Printre ei se aflau și „elementele” tinere locale: Hrezdac, Boldiszar, Mașniță, Bun, Șulumberchean, Chirilă sau Cotoc, la care se adăuga „lotul Vladi”, format din Bak, Tudoroiu, Ciobanu, Stănaia, Purece sau Kocsis, plus fotbaliști „moșteniți” din campionatul precedent ca: Talpaș, Tomuț și Francescu. Lângă ei au mai venit portarul Gorun (Motru), fundașul dreapta Zdrențan (Atletico), Bilia (Gloria), Răduț (Mailat) și Capătă (UTA).  Cam în această formulă, Ineul disputa primul meci oficial al anului, în turul doi al Cupei României, pierdut cu 2-0 pe terenul celor de la CS Sînmartin. Apoi, chiar înainte de debutul în campionat, Francescu, Răduț și Mașniță „dezertau” de la Ineu, primul fiind chiar căpitanul zărăndanilor, punct fix al echipei la mijlocul terenului. Din fericire, a existat și o revenire importantă, aceea a lui Vasilică Georgiu, care devenea cel mai experimentat fotbalist al lui Sculici.
ineugiarDebut stricat de timișene
Noua echipă a Ineului începea meciurile pe puncte pe teren propriu, împotriva Vulturilor din Lugoj. Lipsa de omogenitate a echipei lui Sculici a fost evidentă, nici experiența nu i-au ajutat prea mult, așa că reușita lui Vlădia din debutul reprizei secunde avea să decidă câștigătoarea. Tot împotriva unei formații din județul Timiș avea să vină și al doilea insucces, cu mențiunea că maniera în care avea să se producă a fost una umilitoare pentru „alb-albaștrii”. Becicherecul Mic se impunea cu un categoric 8-0, după „dublele” lui Hecsko și Steop și reușitele semnate Silaghi, Tăbăcaru, Mancaș și Ungureanu.
Iluzii cu Hunedoara, bucurie cu Apă Craiova
Odată cu vizita Hunedoarei, între buturile ineuane intra Krisztian Bak, care își revenise parțial după operația de menisc din vară. Goalkeeperul de 26 de ani a închis poarta timp de o repriză, după care Kocsis a dat iluzia unui succes cu prima reușită zărăndană în stagiunea 2014-2015. Însă, neatențiile defensive au favorizat golurile lui Geaca și Trășcan și Ineul rămânea pe „sec” și după runda a treia. După etapa liberă, teamul lui Sculici a găzduit o formație cam de același nivel, așa că victoria era mai mult decât necesară. Apă Craiova și-a vândut foarte scump pielea, a avut ocaziile sale de-a lungul meciului, însă a cedat la ultima fază a meciului. O neînțelegere ca în curtea școlii între portar și fundașul stânga a dus mingea pe latul lui Vasilică Georgiu, care a trimis cu mare calm în plasă pentru bucuria primei victorii ineuane.
Din nou în beznă
După numai o săptămână, moralul zărăndanilor avea să fie din nou re­dimensionat. Pandurii II Târgu Jiu au turat la maxim motoarele în prima repriză, la capătul căreia conduceau cu 4-0, prin „hattrickul” lui Cocină și reușita lui Mărgărit. Acesta avea să fie și rezultatul final, unul descurajant pentru deby-ul zonal cu Sebișul. Iar calculele hârtiei aveau să se respecte întocmai, în sensul că liderul nu s-a întrebuințat prea mult pentru punctele puse în joc. Lazea și Bozian provocau cel de-al cincilea eșec stagional pentru Tudoroiu et. comp, care au fost victime și la Braloștița. De data aceasta, însă, ineuanii aveau să facă un meci bun din punct de vedere ofensiv, însă ratările monumentale i-au costat. A fost 3-1 pentru Filiași, care a înscris prin Celea, Hrelea și Băla, în timp ce plasa adversă a fost scuturată o singură dată de Capătă. A venit rândul Giarmatei să se dovedească mai bună decât trupa lui Sculici, Ciubăncan și Rusu, care rămânea rapid în inferioritate numerică ca urmare a eliminării lui Zdrențan. Cu un gol pe repriză, Mihuța i-a bagăt punctele în desagă formației timișene cu pretenții de promovare.
Declick pe malul Dunării
Etapa a zecea a fost de cotitură pentru ineuani.  După patru înfrângeri consecutive, zărăndanii s-au deplasat pe arena de 24 de karate din C4, acolo unde Mehedințiul a pierdut din turație datorită problemelor financiare. Chiar în săptămână meciului, „minerii” făcuseră un singur antrenament, iar asta a ușurat – oarecum – misiunea vizitatorilor. Atentă în defensivă, echipa de pe Crișul Alb a deschis tabela la mijlocul mitanului secund prin Purece, iar Georgiu a pus „cireașa” pe tort în ultimul minut de joc. În cel de-al doilea derby județean, UTA a fost și ea nemiloasă cu Ineul în încercarea de a rămâne în cursa pentru promovarea în Liga a II-a.  Rus a spart gheața pentru „alb-roșii” după un sfert de oră, după care Botiș (cu golul turului), Hlistei și Leucuța i-au îngenunchiat pentru „alb-albaștrii”.
Finish perfect
Chiar dacă implementarea în primul „unsprezece” a fundașului Wild și mijlocașului ofensiv Filimon s-a simțit încă de la partida cu UTA, primul rezultat pozitiv cu cei doi foști gloriști pe gazon a venit la Motru. Trifu a deschis tabela pentru „mineri”, însă Bilia a egalat rapid pentru ineuani. Georgiu a punctat la prima fază a celei de-a doua reprize, iar cum defensiva nu a mai clacat ca în alte împrejurări, „alb-albaștrii” s-au întors cu trei puncte imense din „fieful” unei contracandidate la salvarea de la
retrogradare. Apoi, cortina a fost coborâtă cu un nou succes extrem de important în economia aceleiași ecuații. Turceniul a pus ceva probleme pe malul Crișului Alb, dar Georgiu și Filimon au fost cei care au crisan2modificat tabela. Cu 9 puncte smulse din 12 posibile în ultima lună de competiție a turului, Ineul stă pe un loc 9 ce-i dă certitudinea îndeplinirii obiectivului.
Crișan, singura noutate la reunirea lotului
De astăzi, de la ora 15, ineuanii reiau cursa pentru îndeplinirea obiectivului, salvarea de la retrogradarea din Liga a III-a. De pe locul 9 în seria a IV-a și având în spate două formații amenințate cu colapsul financiar, Minerul Mehedinți și Minerul Motru, gruparea zărăndană poate pregăti în liniște primăvara fotbalistică.
Cristian Sculici și-a luat timp pentru asta, fiind primul tehnician arădean care strânge rândurile. Deocamdată, „principalul” Ineului nu a primit atacantul de careu de care a cam dus lipsă în prima parte a stagiunii (discuțiile pentru Daniel Bulza sunt blocate pentru moment), conducerea clubului a lucrat până acum pentru linia mediană. „Crișan și Tomuț sunt jucătorii noștri și vor fi prezenți la reunire. Primul a semnat un contract cu Ineul la finalul anului trecut, iar situația lui Mădălin Tomuț, care a evoluat la noi sub formă de împrumut de la Salonta, a fost rezolvată de curând”, ne-a mărturisit Adrian Palade, președintele formației „alb-albastre”.
Pe 20 ianuarie, Ineul are programat și primul amical, împotriva divizionarei a patra, Lunca Teuz Cermei. Două zile mai târziu, echipa din Țara Zărandului pleacă în cantonament la Moneasa într-o formulă lărgită. În paralel, se va lucra și la proiectul Academiei de Fotbal, antrenorii grupelor de copii și juniori ale clubului având deja o primă ședință de lucru în noul an.
Călin Mnerie

Recomandările redacției